Lufar cu mamaliga si mujdei
Dupa ce am scris reteta de lufar pe plita, mi-am dat seama ca in lipsa unei placi de fonta, unii oameni pot considera reteta extravaganta, asa ca astazi povestim despre lufar cu mamaliga si mujdei, cu peste prajit in tigaie.
Gasiti lufar la Pescaderia, Fishtodoor sau Victoria Pescarita dar si in alte magazine fizice sau virtuale (online) mai putin cunoscute.
Lufarul este destul de scump, 40 – 70 ron / kg in functie de marime, dar este un peste de captura, nu de crescatorie! Merita sa il incercati, este fin, gustos, cu un procent de grasime perfect echilibrat, care il face delicios.
Intai mamaliga!
Pregatiti intai mamaliga. Folositi de preferat o craticioara neaderenta. In craticioara uscata, puneti doua linguri de ulei de masline si ungeti bine pe tot interiorul. Adaugati apa / malai in proportie de 3:1; adaugati o lingura de unt si sare. Puneti pe foc mediu si amestecati des cu o spatula de lemn. Gustati, in principiu e gata cam in 15 minute. Rasturnati pe o farfurie ca sa se raceasca. Daca vreti sa o preznetati frumos, ungeti cu unt sau ulei niste boluri mici, puneti mamaliga in ele si dupa cateva rasturnati in farfurii. veti avea niste semisfere perfecte!
Pregatirea pestelui pentru frigere
Foarte importanta, in tot procesul de gatire, este pregatirea pestelui. Fata de carne, care trebuie in general sa fie la temperatura camerei, pestele poate fi pregatit si rece. Important este sa il spalati, sa il stergeti bine cu prosoape de hartie si sa il asezonati cu sare si ulei de masline. Nu faceti economie, uleiul vegetal nu completeaza si potenteaza gustul pestelui la fel de bine precum cel de masline.
Incalziti tigaia neaderenta la foc mediu spre mare. Daca pestele este mare si gros, are nevoie de timp mai mult pentru gatire, asa ca focul mediu este mai potrivit. Puneti pestele la fript. Fara ulei suplimentar, cel cu care ati asezonat pestele este suficient. Lufarul este un peste nobil, trebuie sa se caramelizeze in grasimea proprie, nu se prajeste in baie de ulei precum carasul.
Frigeti pana devine auriu / maroniu pe fiecare parte.
Pregatiti un mujdei din ustoroi romanesc, dac animeriti unul bun, care nu este extrem de iute si nu se inverzeste precum cel chinezesc 🙁
Enjoy!