Fasole cu carnati
Cum pregatim reteta de fasole cu carnati? Ne asiguram ca avem toate ingredientele 🙂
- 500 g fasole uscata, pusa la inmuiat peste noapte
- 1/2 telina radacina mare
- 9 morcovi mari
- 1 pastarnac mare
- 1 kg de ceapa
- 2 conserve de pulpa de rosii de buna calitate (2 x 400g)
- sare, piper, frunze de dafin
- patrunjel, cimbru, dupa gust
- 2 ardei grasi rosii
- cativa carnati grosi de porc, taiati in bucati
Cum pregatim fasolea cu carnati
Spalati bine bine fasolea si lasati-o la inmuiat peste noapte, acoperita cu apa (vedeti ca se umfla, puneti apa multa).
Radeti cu robotul sau pe razatoare 1/2 din telina (un sfert de telina) si 3 morcovi. Tocati toata ceapa si ardeii.
Fasolea trebuie teoretic fiarta in trei, patru ape. Folositi doua oale. Cat fierbe fasolea cateva minute intr-o oala, se incalzeste apa in cealalata oala. Scot fasolea cu o paleta, asa raman si rezidurile acolo (nisip, pietre etc.). Lasati apoi fasolea la fiert intr-o oala mare, aveti nevoie de spatiu. Apa, cam 5 litri. Adaugati pastarnacul, restul de morcovi si telina, taiate in bucati mari (la final de aruncati) si vreo 5 frunze de dafin.
Lasati la fiert vreo 3, 4 ore, amestecand din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Gustati fasolea si decideti cand este fiarta.
Intre timp, intr-o tigaie mare, caliti la foc mediu, in mult ulei, toata ceapa, tocata marunt (nu ca pentru icre dar marunt). Adaugati si ardeii tocati dupa vreo 10 minute. Alte 10 minute mai tarziu, adaugati morcovii si telina rase mai devreme. Caliti totul pana incep sa se topeasca, sa fie translucide, cremoase. Puneti totul intr-o sita, ca sa scapati de excesul de ulei. Puneti uleiul la loc in tigaie si parjiti carnatii la foc mare, cateba minute, pana se rumenesc frumos.
Puneti legumele calite peste fasole, adaugati pulpa de rosii si carnatii, asezonati cu sare si piper si mai lasati putin la fiert. Adaugati putin patrujel si cimbru, dupa gust.
Inainte sa o mancati, decorati cu patrunjel proaspat.
Enjoy!
Daca se intampla sa aveti niste oase de jamon, incercati si reteta de fasole cu jamon!
Daca vreti o reteta de fasole de post, excludeti carnatii dar pastrati restul retetei. Legumele fierte va aduc gustul bun si dulce, legumele calite gustul profund si textura onctuoasa.