Fasole cu jamon
Iarna fiind, est un bun moment sa vorbim despre fasole cu jamon. Ne-am obisnuit cu iahnie, cu ciorba de fasole cu ciolan sau cu afumatura, de fasole cu carnati, de ce sa nu incercam si altceva? Fasolea cu jamon este o delicatesa dar va trebuie evident, jamonul. Eu am cumparat de la Alioli, de AICI. Evident, nu am cumparat jamon ca sa fac fasole ci ca sa ne bucuram de el de Craciun, dar daca aveti noroc de o astfel de piesa, puteti sa valorificati si osul 🙂
Ingrediente pentru ciorba de fasole cu ciolan de jamon
- 500 g fasole uscata, pusa la inmuiat peste noapte
- 1/2 telina radacina mare
- 9 morcovi mari
- 1 pastarnac mare
- 1 kg de ceapa
- 2 conserve de pulpa de rosii de buna calitate (2 x 400g)
- sare, piper, frunze de dafin
- patrunjel, cimbru, dupa gust
- 2 ardei grasi rosii
- oasele si cateva bucati de carne ramase dupa felierea jamonului
Cum pregatim fasolea cu jamon
In povestea aceasta, exista mai multe variabile pe care este bine sa le intelegeti:
- Fasolea – in 3, 4 ore fierbe orice fasole, doar ca exista varianta in care cojile raman tari oricum, sau totul fierbe simultan si nu mai aveti boabe intregi. Depinde de fasolea pe care o cumparati, tine de experienta si noroc.
- Aveti nevoie de legume fierte pentru gust.
- Aveti nevoie de legume calite, pentru gustul mai profund si onctuozitate.
Reteta fasole cu jamon
Spalati bine bine fasolea si lasati-o la inmuiat peste noapte, acoperita cu apa (vedeti ca se umfla, puneti apa multa).
Radeti cu robotul sau pe razatoare 1/2 din telina (un sfert de telina) si 3 morcovi. Tocati toata ceapa si ardeii.
Fasolea trebuie teoretic fiarta in trei, patru ape. Nu imi place sa folosesc apa calda de la ciuveta, mi se pare ca are un gust acid, de fier. Asa ca folosesc doua oale. Cat fierbe fasolea cateva minute intr-o oala, se incalzeste apa in cealalata oala. Scot fasolea cu o paleta, asa raman si rezidurile acolo (nisip, pietre etc.). Lasati apoi fasolea la fiert intr-o oala mare, aveti nevoie de spatiu. Apa, cam 5 litri. Adaugati pastarnacul, restul de morcovi si telina, taiate in bucati mari (la final de aruncati).
Adaugati oasele de jamon si cateva bucati de carne, din ce va ramane dupa feliat (le taiati in bucatele). Adaugati si vreo 5 frunze de dafin. Lasati la fiert vreo 3, 4 ore, amestecand din cand in cand ca sa nu se lipeasca.
Intr-o tigaie mare, caliti la foc mediu, in mult ulei, toata ceapa, tocata marunt (nu ca pentru icre dar marunt). Adaugati si ardeii tocati dupa vreo 10 minute. Alte 10 minute mai tarziu, adaugati morcovii si telina rase mai devreme. Caliti totul pana incep sa se topeasca, sa fie translucide, cremoase. Puneti totul intr-o sita, ca sa scapati de excesul de ulei (un ulei foarte gustos, merita sa il pastrati intr-un borcan pentru alte retete).
Puneti legumele calite peste fasole, adaugati pulpa de rosii, asezonati cu sare si piper si mai lasati putin la fiert. Adaugati putin patrujel si cimbru, dupa gust.
Inainte sa o mancati, decorati cu patrunjel proaspat.
Enjoy!
Aveti AICI si reteta de fasole cu carnati!