Reteta telina coapta in unt
Este extrem de gustoasa, fie ca atare, langa o salata verde, fie langa o carne sau peste, fie facuta piure. Totul este sa aveti rabdare cu ea, trebuie sa stea la cuptor minim trei ore, spre cinci.
Alegeti o telina potrivita, nu un monstru! Spalati-o bine, cu mare atentie sa nu ramana pamant intre escrescente, pe care mai bine le taiati ca sa aveti acces la santurile care pastreaza nisipul / pamantul. Alegeti o caserola / oala mica, preferabil una de fonta, nu mult mai mare decat telina. Taiati o bucata mare de hartie de copt, puneti-o in oala, asezati telina si turnati o cantitate generoasa de ulei de masline, cat sa aveti un deget de ulei sub telina. Adaugati multa sare de mare, boabe de piper, cimbru si rozmarin, proaspete, cateva capatani mari de usturoi, taiate in doua, si jumatate de pachet de unt, taiat felii.
Bagati la cuptor, la foc mic – cam 150 de grade. Dupa primele doua ore, din cand in cand, ungeti cu ajutorul unei linguri telina cu grasimea de pe fund. Macar de doua, trei ori.
Cand este moale si de o culoare auriu caramelizat spre maro, telina este gata. Feliati si mancati cu tot cu coaja! Doar v-am spus sa o spalati bine, nu?
O puteti face si de post, doar cu ulei, dar untul ajuta mult…
Arata foarte bine, voi incerca curand. Cred ca aromaticele sunt foarte importante… Nu i-ar trebui si un sos?
Mi-e pofta!!! Cu salata verde…