Carpaccio de rosii cu parmezan
Profitati de rosiile gustoase din august / septembrie si mancati-le crude, intr-un carpaccio de rosii cu parmezan. Evident ca sunt doar niste rosii taiate felii cum ar spune carcotasii, dar feliile acelea subtiri, cu fasii de parmezan si sos pesto creaza o senzatie de eleganta, rafinament de pana si gustul pare dus la un alt nivel.
Ingrediente si sos pesto
Pueti sa cumparati sos pesto ori sa il faceti acasa daca sunteti in sezon si aveti busuioc proaspat. Exista doua certitudini. Orice sos pesto facut in casa o sa va coste de zece ori mai mult decat cel cumparat. Orice sos pesto facut in casa, fara conservanti si cu ingrediente de buna calitate va fi mai bun decat orice sos cumparat.
Treaba cu cantitatile la sosul pesto este una discutabila, depinde de multe variabile: tipul busuiocului, cat de vechi este parmezanul, ce aroma va place mai mult samd. Sa simplificam:
In vasul unui mixer, aruncati o mana zdravana de busuioc (frunze si tije), 100 grame de parmezan bun, 100 grame muguri de pin usor prajiti intr-o tigaie, putina sare (parmezanul este foarte sarat), piper, cativa catei de usturoi romanesc (catei d’aia de la tara, altfel unul chinezesc este suficient dar strica gustul cu iuteala tampa) si o ceasca de ulei de masline. Mixati bine. Daca se blocheaza rotorul mixerului, adaugati fara mila ulei pana obtineti o pasta cremoasa. Puteti sa faceti treaba asta si cu un mixer vertical, folositi mai putin ulei.
Ce nu folositi din sos, pastrati intr-un borcan la frigider. Acoperiti cu ulei de masline si se pastreaza vreo doua saptamani absolut perfect. Poate fi mancat si dupa doua luni dar nu mai este la fel de bun.
Carpaccio
Curatati rosiile de piele cu un cutitas. Taiati felii subtiri folosind cutitul de paine. Aranjati frumos feliile, pe o farfurie mare si frumoasa. Asezonati cu putin sare de mare si piper. Taiati fasii de parmezan cu ajutorul unui curatator de legume si puneti deasupra. Puneti sos pesto din loc in loc. Decorati cu cateva frunze de aromatice (menta, rozmarin, cimbru), ce aveti la indemana. Stropiti cu ulei de masline. Decorati cu cativa muguri de pin intregi.
Mai buna decat o salata de rosii cu telemea? Greu de spus, dar sigur mai eleganta, mai rafinata, mai cu gandul la vacanta!
Daca va ganditi si la alte retete vegetariene, gasiti AICI sugestii. Va recomand si o combinatie de rosii cherry cu pasta de trufe, reteta AICI.
Enjoy!