Supa cu galuste
Mancarea copilariei, supa cu galuste este foarte usor de facut si extrem de versatila. In principiu se face cu supa de pui dar totul tine de gust si imaginatie. Daca cititi retete pentru supa cu galuste, probabil nu ati facut prea des, asa ca povestim despre o reteta simpla de supa cu galuste.
Ingrediente si tehnica
Va trebuie zeama si galustele. Realist, cea mai grea etapa este realizarea galustelor.
Zeama:
- daca este vara / toamna si mai aveti rosii gustoase, puteti sa faceti o supa vegetariana cu galuste absolut delicioasa. Taiati rosiile in bucati mari, fierbeti intr-o oala cu capac (nu aveti interes sa se evapore apa) 30 de minute, strecurati printr-o sita fina si aveti o zeama fresh, extrem de gustoasa si aromata.
- daca vreti supa de pui, puneti niste spinari la fiert cu legume (ceapa, telina, morcovi, dovlecel), lasati sa fiarba 30 – 40 de minute la foc mic (la foc mare se zdrobesc legumele si carnea, razultand o supa tulbure) si strecurati.
- daca vreti supa de vita, dureaza ceva mai mult sa fierbeti oasele, minim doua ore, ca sa elibereze gustul si aromele. Sau, daca aveti in frigider o sticla de STOC DE VITA (reteta AICI), rezolvati problema imediat.
Galuste pufoase
Aici orice incepator prefera cantitati clare, care ii dau siguranta. Dar sunt atat de multe variabile (marimea oualelor, tipul de gris, temperatura) incat este mai bine sa intelegeti situatia ca sa va puteti adapta.
Ca reper, reteta de mai jos este pentru 8 portii, 15 – 16 galuste mari, fierte in 4 litri de supa.
Asadar: pentru vreo 15 galuste mari (facute cu lingura) va trebuie asa: 3 oua, doua linguri ulei de masline, vreo 8 linguri de gris, sare, piper, un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu).
Ouale trebuie sa fie calde, la temperatura camerei. Bateti albusul separat, pana il faceti spuma. Intr-un alt castron, amestecati galbenusul cu uleiul, sarea si piperul. Incepeti sa adaugati grisul si amestecati, sa omogenizati. Cand se ingroasa, adaugati si putin albus batut (sub spuma o sa aveti ceva lichid, incepeti cu acela. Adaugati si bicarbonatul de sodiu. Albusul trebui incorporat usor, cu o spatula, ca sa nu se taie. Adaugati albus si gris, cate putin, pana obtineti o pasta groasa, precum nisipul ud. Este mai bine sa fie mai moale decat prea tare. In cel mai rau caz, veti avea galuste prea moi ceea ce este mai bine decat sa aveti bombe. Lasati aluatul sa se odihneasca vreo 15 minute, fara sa umblati la el. Se va umfla putin, va deveni mai pufos.
Puneti supa la fiert. Folositi o oala / cratita mai larga, sa aiba loc galustele la suprafata. Asezonati cu sare si piper dupa gust. Dupa ce da in fiert, dati focul la minim si incepeti sa adaugati galustele. Folositi o lingurita sau o lingura, dupa plac, tinand cont ca galustele isi vor dubla volumul. Inmuiati lingura in supa fierbinte, luati din aluat si puneti in supa. Agitati usor lingura in supa, pana se dezlipeste galusca. Continuati pana terminati aluatul. Acoperiti apoi supa si lasati, tot pe foc mic, sa fiarba 15 minute. Nu amestecati!
Combinatii de zeama
Asa cum scriam la inceput, acesta este cea mai simpla abordare posibila dar in functie de gust, adaptati.
Eu prefer supa clara, zeama formata jumatate din supa de pui, jumatate din suc de rosii proaspete, si doar cu galuste.
Daca va plac si legume sau carne in ea, puteti sa tocati si sa adaugati legumele si carnea folosite la zeama. Sa aromatizati cu patrunjel tocat sau alta verdeata, totul tine de gustul personal.
Enjoy!