Calcan cu mamaliga si urzici
Daca aveti chef de o combinatie inedita, incercati un calcan cu mamaliga si urzici. Daca aveti calcan filetat si urzici, proaspete sau inghetate, restul e usor :). Combinatia de peste cu mamaliga si usturoi este una clasica si foarte buna, dar face in general trimitere la peste mai putin nobil. Acest trio insa, calcan, mamaliga si urzici cu smantana este demn de orice restaurant cu fite!
Ingrediente pentru calcan cu mamaliga si urzici
Calcan: 2, 3 bucatele de persoana (cam 100g)
Mamaliga: ulei, sare, apa, malai (cam 1/3 malai / apa)
Urzici: doua maini de urzici inghetate / doua maini de urzici fierte, cativa catei de usturoi, 100 ml smantana lichida, doua linguri de unt
Cum pregatim calcanul cu mamaliga si urzici
Faceti o mamaliga putin mai tare. Lasati sa se raceasca ca sa puteti taia in forme (daca aveti forme metalice, ungeti cu ulei si turnati mamaliga calda in acestea si lasati la racit inainte sa o soateti din forme). Daca nu aveti forme, dupa ce s-a racit mamaliga, taiati cu cutitul in forme patrate sau cu un pahar in form rotunde.
Intr-o craticioara, puneti pe foc o lingura de ulei, una de unt si cativa catei de usturoi zdrobiti. Caliti jumatate de minut, adaugati urzicile si caliti la foc mic, 10 – 15 minute, pana nu mai sunt aspre cand le gustati. Asezonati cu sare si piper, adaugati smantana si mai fierbeti putin cateva minute, pana obtineti o crema omogena (nu va trebuie ciorba). Mixati putin cu blenderul.
Prajiti fileurile de calcan in unt, intr-o tigaie antiaderenta.
Intr-o farfurie adanca, frumoasa, puneti cateva linguri de urzici, asezati in mijloc mamaliga si deasupra pestele. Turnati putin unt din tigaia in care ati prajit pestele.
Eu am avut cateva felii de bacon prajit, dau bine vizual si completeaza gustul / textura dar nu sunt obligatorii 🙂
Enjoy!
Daca va place calcanul si vreti retete inedite, incercati si calcan in sos de peste cu galbiori!
Sau, incercati un calcan pe gratar: https://bonfood.ro/calcan-la-gratar
Wtf! Prea multa bataie de cap