Pastrama de oaie la tigaie
Singura mancare mai buna decat pastrama de oaie este o pastrama de oaie la tigaie, frageda! Pastrama este, prin definitie, de oaie. Puteti incerca si pastrama de pui, porc sau alte variante, care nu sunt neaparat rele. Dar cand spui “pastrama”, gandul oricarui pofticios merge catre oaie. Asadar, astazi vorbim despre pastrama de oaie la tigaie, foarte usor de facut dar cere rabdare, caci dureaza cam trei ore.
Cum pregatim pastrama de oaie la tigaie
Va trebuie urmatoarele:
- Evident, pastrama de oaie, taiata in bucati relativ egale, ca sa se prajeasca toate odata, sa nu aveti unele arse si altele nefacute. Tineti cont ca din volumul de carne cruda ramaneti cu mai putin de jumatate dupa prajire.
- Cateva frunze de dafin
- Piper proaspat macinat
- Ceva ulei de floarea soarelui
- Cativa catei de usturoi, zdrobiti cu cutitul
Intr-o tigaie antiaderenta mare, intinsa (nu tip wok) si cu capac, puneti o ceasca de ulei. Prajiti pastrama la foc mare, fara capac, pe toate partile, pana se rumeneste frumos. Scopul este 1), sa sigilati toate gusturile si sucurile in carne si 2) ajuta sa nu se destrame in timpul procesului de prajire.
Dupa ce ati rumenit frumos bucatile de pastrama, adaugati o ceasca de apa, puneti capacul si lasati la foc mic (minim) timp de vreo trei ore. La fiecare jumatate de ora insa, intoarceti bucatile de carne si mai adaugati putina apa. Pe la jumatatea timpului, adauagti frunzele de dafin, piperul si cateii de usturoi. Cand simtiti ca s-a inmuiat (gustati-o, daca se topeste in gura v-ati atins obiectivul), dati focul tare, fara capac, pentru cateva minute si rumeniti carnea pe toate partile, in special pe cele cu grasime.
Enjoy!
Sfaturi utile
Am incercat toate variantele de pregatire a pastramei de oaie: pastrama la gratar, pastrama la ceaun, pastrama pe grill, pastrama la cuptor. Cea la ceaun are farmecul ei si merita efortul (timpul de pregatire este la fel de lung) daca o faceti pentru multe persoane. Pentru 2 – 4 persoane, tigaie este solutia cea mai buna. Si pastrama pe gratar este buna, are aroma aceea geniala de fum. Dar sansele sa fie mai tare decat o guma Turbo sunt foarte mari. Daca alegeti varianta gratarului, aveti grija sa o frigeti la foc mare, rapid, sa nu o uscati – este drumul catre dezastru.
Mai este un aspect important in povestea pastramei la tigaie. Este la fel de buna orice bucata de carne de oaie, chiar daca nu a fost facuta pastrama (sarata, uscata, maturata etc.). Daca aveti pastrama, foarte bine. Daca aveti o bucata de oaie si timp, o transati, o sarati (fara alte condimente) si o lasati cateva zile in frigider. Daca aveti doar carnea si pofta, o sarati si o prajiti, va garantez ca o sa va placa. De asemenea, daca aveti bucati nobile dar par tari fiti curajosi! Decat sa va rupeti dintii, mai bine va lingeti degetele! Am vrut sa fac niste antricoate de miel cu humus si muguri de pin dar antricoatele au fost atat de tari incat au ajuns pastrama – si ce sa vezi, au fost geniale!