Ciorba de dovlecei cu zeama de corcoduse
Ciorba de dovlecei cu zeama de corcoduse este buna oricand dar iese perfect in sezon, cand sunt si rosii bune. Nu va trebuie dovlecei tineri, cei trecuti de prima tinerete sunt cei mai potriviti pentru aceasta ciorba.
Asadar:
- 2 dovlecei mari
- cativa morcovi
- 2 cepe mari
- un sfert de telina radacina
- un ardei kapia
- o mana de verdeata proaspata, marar, patrunjel, leustean
- orice legume ramase mai aveti prin frigider sunt foarte bune, pastarnac, 1 cartof, radacina de patrunjel, telina apio, cateva teci de fasole…
- un borcan de bulion de corcoduse (400g)
- vreo sase rosii coapte, fara piele, taiate cuburi, felii, cum vreti voi
- cam 4 litri de apa calda
Tocati ceapa marunt. Puneti la calit intr-o oala, cu cateva linguri de ulei de masline, la foc minim. Tocati ardeiul in cubulete mici. Morcovii si telina pot fi maruntite pe razatoarea mica, daca nu aveti rabdare sa le tocati marunt. Adaugati totul peste ceapa si caliti pana se inmoaie totul, vreo zece minute.
La dovleceii mai batrani, coja este mai lemnoasa asa ca folositi un curatator de legume ca sa o indepartati. Tocati in cubulete si puneti peste legumele calite. Acoperiti cu apa calda si lasati la fiert pana se inmoaie bine dovleceii, cam 20 de minute.
Cum scriam mai sus, orice alte legume mai aveti si vreti sa le adaugati, sunt foarte bune dar nu in exces, ca sa nu acopere gustul dovleceilor.
Dupa ce se inmoaie dovleceii, adaugati rosiile, sare si piper dupa gust. Dupa alte zece minute adaugati si bulionul de zarzare, lasati sa dea in clocot, adaugati verdeata tocata marunt si opriti focul.
Enjoy!
Este o reteta de post ideala, dar se potriveste de minune si cu un lapte de capra prins si o paine buna.