Bors de miel
Un bors de miel nu poate sa lipseasca de pe masa de Paste. Sau, oricand va este pofta 🙂
Daca aveti si o PAINE CU MAIA langa borsul de miel, este perfect.
Ingrediente bors de miel
- 3 l de apa
- 2 l de bors
- orice bucati de miel va plac (coaste, pulpa, picioare, cap) dar naparat va trebuie si bucati cu oase
- ½ telina radacina
- 3 fire de telina apio
- 2 ardei grasi sau kapia
- 2 dovlecei
- 2 cepe
- 1 radacina patrunjel
- 1 radacina pastarnac
- 3 morcovi
- 1 mana de frunze de stevie
- 2 galbenusuri
- 200 ml smantana de gatit
- 2 legaturi de leustean
- Sare, piper, ulei de masline
Borsul de miel este usor de facut, dureaza ceva mai mult din cauza carnii, care trebuie sa fiarba vreo doua, trei ore.
Cum facem borsul de miel
Va trebuie doua oale in care sa incapa minim 6 l.
Puneti la fiert carnea de miel, in 3 l de apa, pentru vreo doua ore.
Curatati si taiati in bucati mari telinele, morcovii, patrunjelul, pastarnacul si ardeii kapia (folositi un cutit mic si ascutit si, incepand de la varful firelor de apio, prindeti intre cutit si deget fibrele si trageti in jos, pana la baza – sunt niste ate ca la fasolea verde, care nu plac in mancare). Puneti in oala, peste carne si lasati la fiert pana se fragezeste carnea (spumati cand este nevoie). Cand este gata (cade de pe oase), scoateti carnea si legumele pe o farfurie.
Tocati ceapa si caliti-o in cealalata oala, in cateva linguri de ulei de masline. Cand ceapa devine translucida, adaugati supa. Scoateti carnea de pe oase si puneti in oala, peste supa.
In oala in care a fiert carnea, puneti la fiert borsul. Dupa ce da in clocot, opriti focul si lasati macar cateva minute sa se limpezeasca.
Intre timp, tocati telinele si morcovii in cubulete mici, egale. Scoateti pielea ardeilor cu dosul unui cutit si tocati pulpa. Taiati dovleceii in jumatati, pe lungime si scoateti semintele cu o lingura, apoi tocati in cubulete. Tocati si frunzele de stevie. Puneti toate legumele si carnea in oala si lasati la fiert pana se inmoaie si dovleceii. Adaugati borsul, asezonati cu sare si piper, fierbeti cateva minute si opriti focul.
Amestecati smanatana cu galbenusurile intr-un bol. Turnati cate un polonic de ciorba in bol si amestecati dupa fiecare. Turnati apoi tot continutul bolului in oala de ciorba, adaugati leusteanul tocat si acoperiti. Adaugati leustean proaspat tocat in fafurii, cand mancati. Enjoy!