Lipie cu iaurt
Lipia cu iaurt este o optiune de luat in seama daca nu aveti paine la indemana sau vreti o coca calda, pe care sa o inmuiati intr-un sos, caci se prepara extrem de usor si rapid. Este de asemenea o optiune pentru vremurile COVID 19, cand nu mai exista drojdie de bere prin magazine…
Lipia cu iaurt seamana, dar nu este nici lipie libaneza, nici lipie naan. Este, in schimb, cea mai rapida. Zilele acestea urmeaza sa povestim si despre tipuri de paine facuta in casa, proces destul de complicat, mai ales daca nu ai drojdie si vrei sa cresti frumos aluatul.
Daca aveti drojdie si va este pofta de o lipie cu susan, aveti reteta AICI.
Ingrediente pentru lipia cu iaurt
Am mai scris despre lipia cu iaurt AICI (pizza pe gratar), varianta in aer liber.
Durata: 5 minute preparare, 10 minute coacere, 15 minute total
Logistica: o lingura de lemn, un castron, o tigaie deaderenta de 28 cm cu fundul drept (nu tip wok) si capac
Ingrediente pentru 1 lipie:
- 150 g faina
- 5 g sare
- 5 g praf de copt
- 100 iaurt
Mod de preparare lipie cu iaurt
Amestecati ingredientele in castron, cu lingura de lemn, pana obtineti un aluat omogen. Puteti sa mariti sensibil cantitatile de faina sau iaurt, daca aluatul este prea moale sau va ramane faina in castron. Este absolut nomal, cantitatile depind si de umiditatea si tipul fainii folosite, precum si de grasimea din iaurt sau cat de gros este acesta. Eu folosesc faina de pizza sau 550 / 650 si chefir de capra. Cu acestea, cantitatile de mai sus sunt exacte. Curaj asadar, modificati cantitatile daca simtiti nevoia.
Puneti tigaia la incalzit, pe un ochi mediu al aragazului (nu cel mic, nu cel mare), la foc mic spre mediu.
Presarati putina faina pe blat si intindeti aluatul pana ajunge la marimea fundului tigaii. Intindeti cu grija, intorcand-ul de mai multe ori. Presarati faina daca este nevoie. Daca se lipeste de blat, se rupe si trebuie sa o luati de la capat.
Puneti cateva picaturi de ulei de masline in tigaie si transferati usor blatul, fara sa il rupeti. Puneti capacul. Dupa cateva minute, intoarceti lipia si puneti la loc capacul. Lipa ar trebui sa fie aurie. Intoarceti de inca doua ori apoi, fara sa mai puneti capacul. In principiu trebuie prajita cam doua minute, de doua ori, pe fiecare parte. Stati insa cu ochii pe ea, sa nu se arda. Este de preferat sa folositi foc mai mic decat prea puternic, caci se arde la exterior si ramane necoapta la interior.
Scoateti painea pe un fund de lemn si lasati-o cateva minute sa de odihneasca / raceasca, acoperita cu un prosop de bumbac.
Enjoy!
Arata foarte bine, cu siguranta o sa incerc reteta!
Un deliciu!!