Bors de legume
Un bors de legume este oricand binevenit, fie rece si racoritor cand este cald afara, fie cald cand este frig. Daca aveti si o PAINE CU MAIA langa bors, este perfect.
Ingrediente bors de legume
- 3 l de apa
- 2 l de bors
- ½ telina radacina
- 3 fire de telina apio
- 2 ardei grasi sau kapia
- 2 dovlecei
- 2 cepe
- 3 morcovi
- 1 fir de praz
- ½ conopida
- 2 legaturi de leustean
- Sare, piper, ulei de masline
Borsul de legume este prin definitie un preparat de post. Daca il doriti si extrem de dietetic, sariti etapa calirii ingredientelor. Dar ceapa calita are, si ea, rostul ei 🙂
Daca sezonul este potrivit, punteti sa adaugati / inlocuiti prazul cu frunze de loboda, stevie sau alte verzituri..
Cum facem borsul de legume
Va trebuie doua oale in care sa incapa 5, 6 l.
Puneti la fiert 3 l de apa. Curatati si taiati in bucati mari telinele, morcovii si ardeii kapia (folositi un cutit mic si ascutit si, incepand de la varful firelor de apio, prindeti intre cutit si deget fibrele si trageti in jos, pana la baza – sunt niste ate ca la fasolea verde, care nu plac in mancare). Puneti in oala si lasati la fiert 15 minute.
Tocati ceapa si prazul. In cealalata oala, caliti ceapa in cateva linguri de ulei de masline. Dupa cateva minute, adaugati si prazul. Cand ceapa devine translucida (nu o ardeti!), adaugati apa de la legume. Tocati telinele si morcovii in cubulete mici, egale. Scoateti pielea ardeilor cu dosul unui cutit si tocati pulpa. Taiati dovleceii in jumatati, pe lungime si scoateti semintele cu o lingura. Taiati apoi in cubulete. Taiati si conopida, dar in bucati mai mari. Puneti toate legumele in oala si lasati la fiert inca 15 minute.
In oala in care au fiert telinele, puneti la fiert borsul. Dupa ce da in clocot, opriti focul si lasati cateva minute sa se limpezeasca. Varsati-l apoi peste ciorba. Asezonati ciorba cu sare si piper, lasati sa mai fiarba cateva minute, opriti focul si adaugati leusteanul tocat.