Bagheta frantuzeasca
Bagheta frantuzeasca este o minunatie, dimineata, la pranz si seara. Destul de greu de facut, ca sa iasa cu miez gumos si coaja crocanta ca in pozele de pe Internet si asa cum e ea in Franta; merita totusi incercata macar o data. Procesul este cumva asemanator cu cel al painii cu maia (aveti reteta AICI) dar nu se mai lasa peste noapte la frigider.
Ingrediente pentru 3 baghete de appx. 300g
- 500g faina 550 si 000, in cantitati egale;
- 10 grame drojdie uscata
- 15 grame sare de mare
- 400 g apa plata
Cum facem bagheta frantuzeasca
Amestecati faina, sarea si drojdia. Adaugati apa, amestecati bine si framantati cateva minute, acoperiti intr-un bol cu o folie si lasati 45 de minute la crescut.
Scoateti coca pe blatul ud si cu mainile ude intindeti-o usor. Prindeti cu doua maini de la jumatate, de margini, ridicati si trantiti pe blat. Repetati de cateva ori operatiunea. Puneti la loc in bol, acoperit, pentru alte 45 de minute.
Repetati operatiunea de inca doua ori.
Dupa alte 45 de minute, presarati faina pe blat, turnati coca si impartiti in 3 sau 4 bucati egale.
Asadar: framantat & 45 minute / framantat & 45 minute / framantat & 45 minute / framantat & impartiti coca
Intindeti usor fiecare bucata de aluat, impaturiti in cateva straturi, intr-un dreptunghi / oval si lasati 25 de minute la crescut. Acoperiti cu o folie de plastic unsa cu ulei.
Dupa cele 25 de minute, puneti in tava cuptorului doua folii de hartie de copt.
Formati baghetele pe blatul presarat cu faina. Intindeti usor aluatul cu mainile, incepeti sa formati un sul, apasati usor cu degetele la fiecare rasucire apoi strangeti sulul sub el insusi, “inghesuind” aluatul. La final, rulati cu ambele palme, pana ajunge la lungimea tavii de copt.
Incepeti sa aranjati baghetele in tava: puneti prima folie, presarati faina si asezati o bagheta. Ridicati si indoiti folia ca sa creati un perete despartitor intre baghete. Puneti deja si a doua folie in tava si continuati cu celelalte doua sau trei baghete. Presarati faina si peste baghete. Acoperiti cu un prosop uscat si lasati la crescut vreo 20 de minute, cat se incalzeste cuptorul.
Incalziti cuptorul la 220 de grade. Caldura de sus si de jos, fare ventilatie.
Dupa 30 de minute, crestati baghetele frantuzesti cu o lama sau un cutit ascutit, oblic, la cativa cm distanta.
Bagati la cuptor, pe raftul 2 de jos in sus. Adica in prima treime de jos a cuptorului.
Coaceti pana devin aurii – maronii, cam 25 de minute, dar depinde de cuptor.
Diverse
Puneti apa intr-o mica oala, pe fundul cuptorului, cand il porniti. Sau puteti sa folositi un spray cu apa, sa pulverizati peste baghete dupa ce la bagati la cuptor. Scopul este sa obtineti baghete frantuzesti cu coaja crocanta, fantastica. Depinde insa cum o pastrati, pana a doua zi se inmoaie, ceea ce nu este un lucru rau.
Enjoy!
Cea mai buna bagheta si reteta!!!!