Bacon facut in casa
Daca va place sa bucatariti, niste bacon facut in casa nu strica niciodata, caci probabil ati intalnit multe retete in care va trebuie. Iar problema cu baconul din magazine este ca mai tot timpul e plin de apa si conservanti. Asa ca nu strica sa va faceti ceva rezerve artizanale. Desigur, puteti face asta doar in anotimpul rece, ca sa il puteti usca la vant fara sa se strice.
Eu am facut bacon dintr-o frumusete de fleica, probabil cea mai dulce carne din porc. Evident, puteti sa folositi piept, chiar si gusa daca ati mancat vreodata guanciale si vreti sa faceti ceva similar.
Faceti o saramura cu trei linguri de sare la litrul de apa. Aruncati in ea niste frunze de dafin, piper, usturoi. Scufundati carnea si lasati cateva zile la frigider, minim doua dar nu mai mult de o saptamana. Daca a doua zi apa este rosie (de la sange), schimbati saramura.
Spalati apoi bine carnea, uscati si presarati piper macinat, boia dulce, praf de usturoi uscat, cimbru. Acoperiti bine pe toate partile si puneti la uscat cateva zile bune. O puteti lasa si mai mult, doua, trei saptamani daca vremea este rece si uscata (0 – 10 grade). Cu cat o lasati mai mult, cu atat carnea se matureaza mai bine si isi accentueaza gustul.
Puteti manca aceasta varianta de bacon cruda sau evident gatita. Baconul clasic este si afumat, asa ca daca aveti placere si posibilitate, afumati carnea cateva ore, cu fum rece.
Enjoy!