Antricot de oaie la gratar
Probabil ca exista un top 3 al fripurilor pe gratar (cel putin dupa gustul meu): fleica de porc, antricot de vita si antricot de oaie / berbecut. Desigur, lista este lunga si gusturile sunt diferite dar pentru iubitorii de oaie, astazi povestim despre antricotul de oaie la gratar.
Bineinteles ca este important animalul din care provine, ca sa nu iasa o friptura talpa. Aici tine de sursele fiecaruia.
Fragezirea / fezandarea carnii prin marinade, pastrare in bait sunt metode des intalnite, pe care le consider inutile.
Marinadele au scopul lor precis: sa imbogateasca carnea cu gusturi si arome. Si dureaza 30 de minute, cateva ore, peste noapte.
“Fragezirea” carnii este un proces cumva inutil. Daca ai o bucata buna, nobila, o pui cateva minute pe gratar, la foc mare si rezultatul este fantastic. Daca ai o bucata tare, o bagi la cuptor, la foc mic si dupa multe ore ai iarasi un rezultat fantastic.
Da, exista si aparate de fragezire a carnii dar cum scriam mai sus, procesul nu face sens…
Cum pregatim antricotul de oaie la gratar
Revenind la antricotul de oaie sau berbecut – acesta se frige pe gratarul super incins, la foc mare, cam doua, trei minute pe fiecare parte.
Masati bine carnea cu ulei de masline si sare. Daca doriti, adaugati si piper, boia dulce, cimbru, totul dupa gust.
Primul aspect important insa, crestati pielea / grasimea din jurul carnii, care la foc se contracta si curbeaza carnea.
Al doilea aspect important: antricoatele de oaie sunt subtiri, mai subtiri decat osul caci carnea se mai intinde putin. Aveti grija sa presati bine carnea pe gratar, astfel incat sa se friga si sa se caramelizeze rapid. Daca sta curbata pe gratar, se fierbe / usuca si se intareste ianainte sa aveti impresia ca este suficient de fripta.
Daca nu stiti cum sunt antricoatele pe care le-ati cumparat, frigeti doua, trei, sa vedeti ce textura au. Daca sunt prea tari, incercati sa le pregatiti la tigaie, dupa reteta de pastrama de oaie la tigaie si o sa va bucurati garantat de ele. Reteta este AICI.
Antricoatele de oaie la gratar sunt bune in orice combinatie: cu salata, cu cartofi la cuptor sau cu mamaliga. Incercati si reteta de antricoate de miel cu humus si muguri de pin de AICI.
Enjoy!