Supa crema de rosii
Supa crema de rosii este o delicatesa a verii, singurul moment cand avem o mare varietate de rosii grase, coapte natural si dulci. Este momentul la care merita sa incercati si reteta de gazpacho.
Pentru vreo opt portii zdravene de supa crema de rosii:
- Un pastarnac potrivit (nu jumatate de kg)
- Un patrunjel (radacina) potrivit
- Doi morcovi
- Jumatate de telina (radacina) potrivita
- Doi ardei kapia sau grasi
- Doua cepe mari
- Doua capatani mari de usturoi romanesc
- Vreo zece rosii mari, zemoase
- Sare de mare, piper, ulei de masline.
- Paine taiata cubulete, alti cativa catei de usturoi taiati grosier.
Curatati si taiati in bucati aproximativ egale toate legumele. Rosiile separat.
Intr-o oala mare cu fund dublu, caliti legumele in ulei de masline, la foc mediu. Dupa ce se rumenesc putin adaugati rosiile, acoperiti cu o cana de apa si lasati sa fiarba cu capac pana se inmoaie toate legumele, 30, 40 de minute. Lasati putin sa se raceasca, mixati pe rand tot continutul si treceti printr-o sita fina (cu gauri fine ca cea de ceai dar cu diametru mai mare). Puneti din nou la fiert pana obtineti consistenta dorita. Asezonati cu sare si piper.
Produceti repede cateva crutoane. Intr-o tigaie incinsa pe foc mediu adaugti putin ulei, apoi cateii de usturoi. Dupa cateva zeci de secunde adaugati cubuletele de paine. Amestecati din cand in cand. Sunt gata cand ajung la o culoare frumoasa, aurie / maronie.
Daca nu tineti post, decorati cu branza de capra (ideal pasteurizata, din supermarket, se topeste mai frumos si e mai cremoasa), busuioc si crutoane.