Supa crema de dovleac
Supa crema de dovleac, o reteta usor de realizat, grozava dupa o tura prin frigul de afara. Profitati de ultimii dovleci disponibili prin piata si hypermarket-uri!
Pentru 8 portii sanatoase:
- Cam 1,5 kg de dovleac, taiat cubulete. Gustati, sa fie dulce si bun, sa nu munciti degeaba!
- 500, 600 grame de morcovi, țelina, patrunjel radacina – toate curatate si tocate.
- 2 cepe mari si cativa catei mari de usturoi, tocate.
- Sare, piper, ulei de masline, unt daca nu faceti reteta de post.
Caliti ceapa si usturoiul in ulei de masline, pana devin translucide. Adaugati cuburile de dovleac, caliti la foc mic vreo 10 minute. Adaugati o lingura de unt sau ulei de masline si mai caliti cateva minute. Nu e grav daca se lipeste putin.
Adaugati restul legumelor si acoperiti cu apa calda, cantitate dubla fata de legume. Aici, la apa, tine de voi: foarte putina, nu e suficienta si se ard legumele. Prea multa, iese supa subtire si fara gust. Asa ca reglati dupa gust si asteptari, intre acoperiti cu apa si apa dublu fata de legume.
Fierbeti pana se inmoaie legumele, lasati putin la racit, apoi mixati cu un blender vertical.
Puneti din nou la fiert, pana obtineti grosimea / textura dorita. Abia atunci asezonati dupa gust cu sare si piper.
Optional si dupa gust, puteti sa decorati / completati cu:
- o lingura de iaurt si menta
- fulgi de ardei iute
- busuioc verde si branza de capra maruntita
- bacon rumenit si crutoane rumenite
- seminte de dovleac
Enjoy!