Dulceata de ceapa
Ingrediente pentru 2, 3 borcanele. Se pastreaza cateva luni, fara probleme, la frigider.
1 kg de ceapa (de preferat rosie, pentru culoare), taiata solzisori
Cativa catei de usturoi, taiati feliute
Putin ulei de ulei de masline
350-400 de grame de zahăr brun
O cana de vin rosu
Două linguri de reducție de oțet balsamic (sau 4, 5 de otet balsamic)
Puțină sare de mare, doua, trei lingurițe de condimente macinate (piper negru, coriandru, cateva cuișoare, putina scortisoara si nucsoara).
Amestecati ceapa cu zaharul si lasati putin la macerat.
Incalziti intr-o tigaie uleiul, adaugati ceapa si o ceasca de apa. Foc mediu.
Cand incepe sa se inmoaie ceapa, adaugati sarea, condimentele si otetul.
Dupa ce se inmoaie bine ceapa (cam 20, 30 minute), adaugati vinul.
Lasati sa scada (cam 15 minute) pana cand ceapa capata o textura fina (foarte usor crocanta).
Umpleti borcanele, lasati sa se raceasca cu capacul in jos apoi pastrati la frigider. Perfecta cu foie gras sau carne de rata / porc.
Se poate păstra peste iarna ca orice alta dulceața?multumesc.