File de dorada pe pat de legume
Reteta de bucatarit in week-end! Ingrediente pentru 2 portii:
- 4 fileuri de dorada (sau biban de mare)
- cateva migdale crude
- o capatana mare de usturoi
- cateva linguri de humus
- anghinare la borcan (conserva)
- un morcov taiat in lamele groase, oblice
- cateva rosii uscate, pastrate in ulei
- cateva ciuperci, taiate in sferturi
- sare, piper, ulei de masline, unt
Optional:
- cateva rosii cherry
- icre capelin (icre daneze)
- Puneti cateva migdale crude in apa, sa se hidrateze. Minim o ora, trebuie sa se inmoaie putin. Curatati pielea si lasati in putina apa.
- Puneti la copt o capatana de usturoi (o capatana mare, de usturoi romanesc, cu catei mari) in folie de aluminiu, cu sare mare de mare si putin ulei de masline. La foc mediu / mare, pana se inmoaie putin. Scoateti apoi cateii de usturoi intregi, curatati.
- Puneti la fiert putina apa. Cand fierbe, adaugati rosiile cherry pentru 30, 40 de secunde. Scoateti in apa rece si decojiti.
- Incalziti putin ulei intr-o tigaie si incepeti sa prajiti legumele. Incepeti cu morcovul (adaugati si cateva linguri de apa ca sa se inmoaie putin) apoi ciupercile iar spre final bucatile de anghinare si rosiile uscate. La foc mediu – sa nu se coloreze. La final trebuie sa aiba o textura care sa va placa dar fara sos (nu trebuie innabusite). Eventual scurgeti legumele intr-o sita, inainte de a le aranja pe farfurie.
- Prajiti pestele asezonat cu sare si piper intr-o tigaie, cu putin ulei si un varf de unt. La foc mediu spre mare. Asezati in tigaie cu pielea in jos. Presati putin cu furculita ca sa nu se arcuiasca. Cand se albeste partea de sus, intoarceti. Dupa cateva secunde este gata.
- In acelasi timp, trageti intr-o tigaie cateva zeci de secunde, la foc mare, cu doua linguri de unt, migdalele, maslinele si usturoiul copt. Stingeti la final cu o lingurita, doua, de zeama de lamaie. Stingeti imediat focul si mai adaugati un varf de unt, pentru onctuozitate.
Intr-o farfurie frumoasa, creati un pat subtire de humus cu dosul unei linguri, pe care adaugati legumele: anghinare, morcov, rosii uscate, ciuperci;
Aranjati pestele peste legume si adaugati mixul de usturoi, masline si migdale.
Decorati cu cateva rosii cherry, icre negre si cateva frunze verzi mici, delicate.