Scoicile Saint Jacques:
Daca sunt proaspete, spalati-le si lasati-le la scurs pe servetele de hartie
Daca sunt inghetate, lasati-le sa se dezghete in frigider, apoi, spalate, la scurs, pe servetele de hartie
Si preparati sosurile…
Reductia de sos de portocale si feliile de portocale:
Un kilogram de portocale
- Cateva felii de portocala, decojite
- O lingurita de zahar
- O lingura de unt, ideal unt clarificat
- O lingura de ulei de masline
- Cateva fire de sofran
- Cativa fulgi de ardei iute
- Doua linguri de coniac sau rom
- O lingura de unt clarificat
Curatati de piele cateva felii de portocola sau mandarina. Gustati-le, sa nu fie acre!
Puneti intr-o craticioara untul si uleiul, la foc mic
Adaugati feliile de portocala si stingeti cu coniacul
Intoarceti, apoi scoateti feliile, dupa cateva secunde, pe o farfurie
Adaugati sucul de portocale si cresteti focul spre mediu
Cand incepe sa fiarba adaugati sofranul, zaharul si chili. Lasati sa fiarba cateva minute, apoi strecurati printr-o sita fina si puneti din nou la fiert pana capata o consistenta aproape cremoasa. Lasati sa se raceasca si puneti intr-o sticla de sos.
Sosul verde:
- Patrunjel verde, busuioc, rucola, usturoi verde, ceapa verde, un catel de usturoi, cateva frunze de baby spanac, sare de mare, piper, ulei de masline, putina zeama de lamaie. Proportiile pot varia in functie de gust. Daca nu aveti toate verdeturile, nu e tragedie. Folositi ce aveti, dar gustati. Trebuie sa obtineti un gust echilibrat, nu foarte puternic, foloseste mai mult pentru decor. Gustul predominant este imbinarea dintre scoica si sosul de portocala.
Fie zdrobiti toate ingredientele uscate in mojar, adaugati uleiul si lamaia, amestecati si omogenizati.
Fie mixati totul.
Treceti apoi printr-o sita si puneti intr-o sticla de sos (sticla de plastic cu picurator); daca nu aveti, rezolvati cu o lingurita si putina precizie.
Reteta:
Incalziti bine o tigaie larga, de preferat anti-adeziva, la foc mediu. Adaugati putin ulei de masline si o lingura de unt clarificat. Dupa ce se topeste, puneti la prajit scoicile, cateva zeci de secunde pe fiecare parte, pana se rumenesc. Scoateti pe servetele de hartie si incepeti sa organizati dupa chef si placere. Poza reteti nu este cea mai buna asa ca cereti ajutorul imaginatiei.