Salata de vinete cu tahini si usturoi (baba ghanoush)
Treaba (reteta) asta cu salata de vinete cu tahini si usturoi (baba ghanoush) este atat de buna incat te intrebi de ce nu o faci mai des. Raspunsul este simplu si complicat in acelasi timp. Ca sa te bucuri de ea, trebuie sa muncesti putin si, ideal, sa ai si o lipie calda langa. Este mai usor sa o comanzi. Daca iti place sa bucataresti insa, ori ai multi oameni la masa, poti sa eficientizezi:
Ingrediente pentru salata de vinete cu tahini si usturoi
- evident, vinete; ideal fripte pe jar, fie coapte, fie fierte la abur (decojite si prajite putin in ulei)
- tahini (pasta de susan), dupa gust
- sare, piper dupa gust
- usturoi, dupa gust
- ulei de masline, zeama de lamaie, dupa gust
Este una dintre acele retete in care orice cantitate indicata mai rau incurca decat usureaza munca. Puneti in blender vinetele si incepeti cu cantitati mici din celelalte ingrediente, pana ajungeti la gustul dorit.
Procesul tehnologic
Cum scriam mai sus, reteta de salata de vinete cu tahini si usturoi (baba ghanoush) nu este complicata dar etapele cer putin timp si ceva vase de spalat.
Vinetele: cea mai buna varianta o reprezinta vinetele coapte pe jar, la gratar. Daca aveti deja coapte la congelator, v-ati scos! Daca nu, le puteti coace la cuptor, sub grill, la 250 de grade. Efectul este bunicel dar fara aroma de carbuni. Ori, daca mai gatiti si alte ingrediente la abur, puteti incerca si varianta aceasta. Dupa ce se inmoaie (vreo 40 de minute), trebuie curatate si prajite vreo 10 minute in tigaie, in putin ulei de masline, la foc mic.
Repet, este una dintre acele retete in care orice cantitate indicata mai rau incurca decat usureaza munca. Puneti asadar in blender vinetele si incepeti cu cantitati mici din celelalte ingrediente, pana ajungeti la gustul dorit.
Daca ati ales varianta de vinete la abur, crestati la baza cateva rosii in X, nu adanc, doar pielea si lasati cateva minute la abur. O sa le decojiti apoi foarte usor. Decorati salata cu ele. Daca nu aveti ca mine sare neagra, nu e nicio tragedie (este foarte buna dar am folosit-o mai mult pentru contrast), folositi o sare de mare buna si stropiti cu ulei de masline salata de vinete cu tahini.
Am mancat multe si bune retete de salata de vinete, inclusiv o abordare ungureasca cu galbenus de ou / maioneza, in general vinetele sunt baza multor retete minunate, asa ca fiti deschisi pentru multe si diferite abordari; nu cautati neaprat “reteta originala” ci pe aceea care va face fericiti 🙂
Langa orice salata de vinete sau humus, merge bine o lipie calda. Cea mai rapida este lipia cu iaurt dar lipia cu susan merge si mai bine.
Enjoy!