Reteta fructe de mare (inghetate) in sos de vin alb
Fructele de mare inghetate nu sunt cel mai rau lucru pe care il puteti gati. Din pacate, uneori sunt de preferat unora care au stat in galantar pana ce mirosul v-a convins sa nu le cumparati. Puteti scoate preparate cel putin decente din ele, daca le tratati corect.
Indiferent ca pregatiti fructe de mare la tigaie, fructe de mare inghetate, fructe de mare cu sos de rosii, fructe de mare cu usturoi, fructe de mare cu orez, fructe de mare cu spaghete, fructe de mare cu sos alb, fructe de mare cu sos de vin, fructe de mare cu legume sau altceva, este esential cum le decongelati.
Cum folosim fructele de mare inghetate
Ca sa puteti prepara reteta de fructe de mare inghetate in sos de vin alb (sau orice alta reteta cu fructe de mare inghetate), este esential modul in care le dezghetati. Puneti-le intr-o sita cu gauri mari, bagati sub jetul de apa rece pentru cateva secunde bune, apoi lasati in frigider peste noapte (puneti sita intr-un castron mare, nu vreti sa se scurga toata apa in frigider), sa se dezghete si sa se scurga. Daca timpul nu va permite, lasati-le la temperatura camerei 2, 3 ore, sa se dezghete. In ambele cazuri, dupa ce s-au dezghetat, puneti-le intr-o oala cu apa rece, clatiti usor fiecare piesa si puneti la loc in strecuratoare. Trebuie, pe de o parte, sa eliminati pe cat posibil, orice resturi de cochilii sau nisip, pe de alta sa le scurgeti bine ca sa nu faceti ciorba in tigaie. Nu trebuie nici lasate mult timp in apa, isi pierd si ultimele gusturi…
Daca folositi scoici proaspete, am scris AICI cum se curata.
Cum preparam fructele de mare in sos de vin alb
Pentru 4 persoane, aveti nevoie de:
- 2 kg fructe de mare inghetate (scoici, langustine, creveti)
- o tija de telina apio, feliata
- 5 catei mari de usturoi, feliati
- cateva felii de ghimbir
- 50 ml de vin alb sec
- o lingura de unt
- sare de mare, piper, ulei de masline, dupa gust
- aromatice, verzi, nu uscate (rozmarin, cimbru, salvie – din toate sau ce aveti la indemana)
- patrunjel proaspat, tocat
Incalziti o oala cu capac, pe foc mic. Adaugati untul si putin ulei. Caliti toate legumele si aromaticele vreo 5 minute, cresteti putin focul si adaugati vinul. Amestecati, asteptati sa se evapore vinul si adaugati fructele de mare. Asezonati cu sare de mare si piper, amestecati usor ca sa nu spargeti cochiliile si sa rupeti crevetii si lasati pe foc, cu capac, vreo 5 minute. Amestecati, mai lasati 2, 3 minute si luati de pe foc. Asezati frumos in farfurie, presarati putin patrunjel tocat si stropiti cu ulei de masline.