Reteta pulpa de caprioara la cuptor
Pentru caprioara, sau orice alt vanat in general, va trebuie o cocota, este singura care pastraza umiditatea perfect in cuptor. Puteti sa folositi si o tava obisnuita, cu capac sau cu folie de aluminiu dar va trebui sa hidratati carnea mai des. Carnea de vanat este fada si tare – fiind animale salbatice, nu au timp sa acumuleze grasime caci alearga /zboara tot timpul iar muschii sunt antrenati si tari. Cu carnea de vanat merg perfect doua tipuri de sos, sarat sau dulce. Mai jos gasiti reteta pentru sos brun de vita dar puteti sa incercati si un sos de fructe de padure sau gutui cu zahar ars – la urma urmei este o chestiune de gust.
Carnea de caprioara (pulpa, 2, 3 kg):
Prajiti bucata de carne in cocota, in putin ulei, pe toate partile. Scoateti si adaugati ceapa tocata, usturoi, caliti cateva minute, apoi ceva legume pe care le aveti la indemana: morcovi, telina, radacina de patrunjel si pastarnac. Puneti la loc carnea, lasati sa fiarba, adaugati jumatate de litru de vin rosu, lasati sa fiarba bine pana se evapora alcoolul, adaugati un litru de stoc de vita sau pui, cateva frunze de dafin, sare, piper, paprika dulce. Lasati sa fiarba si bagati la cuptor, la 150 de grade. La fiecare maxim 2 ore, intoarceti bucata de carne. Dupa prima intoarcere, adaugati cateva portocale taiate, fara coaja. Va fi gata (frageda) dupa 5 – 6 ore. Scoateti carnea pe un fund de lemn si treceti prin sita sosul ramas, cu legume. Acesta poate fi ingrosat pe foc, prin evaporare, dar nu va fi fantastic.
Pentru servire, daca alegeti sosul de vita / sarat, o fasole verde fiarta la abur si un piure de cartofi fac o masa regala!
Sos brun de vita:
Pentru doua cani se sos, va trebuie cam 1,5 – 2 kg de oase de vita, cu ceva grasime, carne si maduva. Daca sunt chele, pastrati-le pentru caini caci munciti degeaba. Doi morcovi, doua cepe mari, jumatate de capatana de telina, taiate in cubulete potrivite. Sare, piper, jumatate de cana de pasta de rosii, jumatete de litru de vin rosu (nu folositi vin de casa), doua frunze de dafin, o lingura de otet, 1l stoc de vita.
Rumeniti oasele in cuptor, pe o tava tapetata cu hartie de copt, la 180 de grade, pana incep sa se rumeneasca (cam 30 de minute). Adaugati legumele, amestecati si aranjati oasele deasupra. Mai lasati la cuptor vreo 20 de minute, pana ce oasele devin brune.
Dupa ce adaugati legumele, incepeti sa caliti pasta de rosii, cu o lingura de ulei, intr-o oala incapatoare. Dupa ce isi schimba culoarea spre rosu foarte inchis, adaugati jumatate din vin. Omogenizati si amestecati din cand in cand, pana scade si ramane o pasta groasa. Repetati procesul cu restul vinului apoi adaugati stocul de vita. Vor fi trecut aproape 20 de minute de cand ati inceput operatiunea, asa ca scoateti tava din cuptor si adaugati oasele si legumele in oala. Daca oasele si legumele nu sunt bine acoperite, mai adaugati stoc sau apa calda. Adaugati foarte putina sare, putin piper, frunzele de dafin si otetul. Taiati un cerc cu diametrul oalei din hartia de copt din tava si acoperiti continutul oalei. Lasati la foc minim cateva ore bune. Lasati sa se raceasca putin, strecurati si depozitati in frigider, in borcane, pentru cateva zile sau in congelator, in cutii de plastic, cateva luni.
Ce ati facut pana acum este baza, care poate fi personalizata dupa gust si in functie de carnea sau garnitura pe care o completeaza. Ca sa il finalizati, ideal si pentru caprioara, pastrati sosul strecurat intr-o craticioara, pe foc mic, adaugati putin mustar de Dijon (incepeti cu o lingurita), asezonati cu sare si piper, amestecati si gustati. Adaugati o lingura de unt, eventual adaugati mustar daca v-ar placea un gust mai puternic. Daca vreti un sos gros, adaugati o lingurita de amidon / faina de porumb si amestecati putin pana se ingroasa si se omogenizeaza. Minunat pentru vita la cuptor sau piure de cartofi.