Plancha si bucuriile pe care le aduce, sau cum gatim pe plancha
Scriam aici despre gratar versus plancha: https://bonfood.ro/sfaturi-utile-in-bucatarie
Sa povestim putin si despre cum bucatarim pe plancha.
Plancha este in principiu de doua feluri: cea electrica, folosita in restaurante, saormarii, fast-food-uri etc. si cea artizanala, precum cea din poza, pe care puteti sa o folositi pe orice tip de foc, fie de lemne, fie arzator pe gaz. Plancha / plita inseamna o “tabla” foarte groasa (0,5 spre 1 cm grosime) de fonta.
Fonta este versatila dar pretentioasa si doritoare de ulei. Asadar, inainte sa vorbim despre ingredinete, sa vorbim despre placa. La inceputul relatiei, trebuie sa ardeti placa foarte bine. La foc mare si fara mila. O curatati cu peria de sarma pe striuri si cu spaclul pe zona plata. Apoi o inundati cu ulei si o lasati sa il absoarba, la foc mic. Repetati de cateva ori bune operatiunea, ulei + ars + curatat, pana capata un strat lucios si prietenos. De aici incolo, dupa ce o folositi, focul excesiv va ajuta sa inlaturati toate impuritatile si mirosurile dar va obliga la etapa foc mic + ulei + ars + curatat + ulei pana reveniti la stratul lucios si prietenos, dar fara mirosuri sau impuritati.
Daca vreti sa coaceti ardei, vinete sau alte legume intregi, uitati de orice etapa. Incingeti bine plancha si aruncati pe ea legumele. De preferat, sa le intoarceti la timp 🙂
Cand preparati chestii scumpe, vita, peste, scoici, chiar si legume, aveti grija ca suprafata sa fie curata. Ardeti bine, curatati, suflati, uleiati, ca sa nu ramana bucatele carbonizate pe mancare.
Ca si pentru gratar, exista reguli putine, simple, importante:
Placa / gratarul trebuie sa fie incinse bine.
Carnea si legumele (cele feliate) trebuie sa fie uscate in pralabil cu servetele de carpa sau hartie si asezonate cu ulei + ce mai trebuie.