Placinta cu branza si spanac
Oricand o idee buna pentru o masa cu prietenii, mai ales in sezonul rece, placinta cu branza si spanac are numeroase variante si abordari. Incepand cu celebra Spanakopita cu feta si spanac, exista o versiune in fiecare zona a lumii, pana la si mai celebrul quiche cu spanac.
O abordam in cel mai simplu mod posibil:
Foi pentru placinta de la magazin, un pachet. Le lasati la dezghetat, altfel se rup.
Umplutura (ce am facut eu si mi-a placut dar puteti sa adaptati): telemea de oaie, parmezan, spanac sotat cu ceapa, usturoi, ou;
Cum facem placinta cu branza si spanac
Folositi o tava rotunda, cam de 30 cm diametru, unsa cu ulei de masline.
Caliti vreo doua cepe potrivite, tocate marunt, in ulei de masline si unt. La foc mic, pana incepe sa devina aurie. Adaugati o punga de spanac inghetat (400 – 500 grame), pe foc mediu si amestecati din cand in cand. Cam in zece minute se omogenizeaza bine si se gateste. Opriti focul si lasati sa se raceasca putin. Puneti spanacul intr-un bol maricel, sa aiba loc si restul ingredientelor.
Cat se raceste spanacul, pregatiti foile. Unegti foile cu ulei de masline sau, ideal, cu unt topit. Asezati in tava, de la centrul acesteia catre exterior. Suprapuneti in mijlocul tavii dar lasati in exterior cam jumatate din suprafata foilor.
Adaugati peste spanac un ou, cativa catei de usturoi rasi, cam 100 grame parmezan ras, 100 grame telemea de oaie faramitata cu mana, sare, piper. Nu va stresati cu cantitatile, adaugati mai mult din ce va place. Amestecati bine si puneti in mijlocul tavii. Intindeti amestecul pe toata suprafata si incepeti sa adunati foile dinspre exterior catre interior, acoperind umplutura. Stropiti cu ulei de masline, presarati niste susan si bagati la cuptor, la 180 – 190 de grade, fara ventilator. Lasati cam 40 de minute dar dupa primele 30 stati cu ochii pe placinta, trebuie sa fie rumena, auriu spre maro, nu arsa!
Enjoy!