Reteta file de dorada in sos de midii
Reteta de file de dorada in sos de midii este usor de realizat. Alaturarea unei gustari si a unui fel principal de peste / fructe de mare este, de cele mai multe ori, una fericita, mai ales vara. Iarna, dupa o gustare light, poate preferati o friptura consistenta.
In cazul nostru, alaturarea este si una practica: dupa gustarea cu midii / alte scoici, folositi sosul ramas pentru felul principal.
Ingrediente pentru file de dorada in sos de midii
Pentru 4 persoane:
- 4 fileuri mari de dorada sau biban de mare
- 200 ml smantana pentru gatit
- 1 cana sos de la midiile deja pregatite ca gustare
- 1 lingura de unt
- cativa catei de usturoi
- sare, piper, ulei de masline, fulgi de chili
- ceva fresh pentru decor: o ridiche rosie, chives, frunze de salata etc.
Cum pregatim fileul de dorada in sos de midii
Baza este sosul de midii. Aveti aici cateva retete cu midii: https://bonfood.ro/midii-in-sos-de-unt-si-vin-alb sau https://bonfood.ro/midii-la-ceaun-cu-usturoi si retete cu vongole, care sunt si mai bune: https://bonfood.ro/vongole-cu-usturoi sau https://bonfood.ro/reteta-vongole-cu-patrunjel-si-vin-alb;
Asadar, aveti sosul ramas de la scoici. Daca nu il aveti (nu ati avut o gustare cu midii), puteti sa pregatiti niste midii sau vongole special pentru acest fel de mancare si puneti mai multe cochilii in farfurie, pe langa peste.
Crestati fileurile de peste pe partea cu piele; asezonati fileurile cu sare, piper si ulei de masline. Incalziti o tigaie neaderenta la foc mediu spre mare, adaugati o lingura de unt, una de ulei si catetii de usturoi striviti. Prajiti pestele, cu pielea in jos, pana se albeste carnea. Scoateti fileurile si pastrati la cald.
Varsati sosul de scoici in tigaie. Lasati sa ajunga la fierbere, adaugati smantana, fierbeti doua, trei minute la foc mediu, amestecand des. Asezonati cu sare si piper. Puneti sosul in farfurii cu atentie (tineti tigaia inclinata si aveti grija la posibilul nisip sau fragmente de cochilie de la fund), ideal strecurati printr-o sita de ceai. Deasupra, fileurile de peste, decorati cu ceva fresh, fulgi de chili si ulei picant.
Enjoy!