File de calcan cu sos de lime si lemongrass
File de calcan cu sos de lime si lemongrass – este o reteta speciala, poate fi usor adaptata si nu da niciodata gres. Pestele poate fi inlocuit cu spada, dorada sau biban de mare iar legumele cu sparanghel, zucchini sau brocoli. Special este sosul, extrem de fin, rafinat, gustos si aromat.
Ingrediente pentru file de calcan cu sos de lime si lemongrass
Pentru doua portii:
- 2 fileuri de calcan
- 4 jumatati de anghinare la conserva
- 1 dovleac patison
- 1 rosie carnoasa
- o ceasca stoc de peste sau putin vin alb si cateva picaturi de sos de peste
- 4 fire lemongrass
- 2 limes
- 100 grame unt (4 linguri)
- 3 catei mari de usturoi
- sare, piper, ulei de masline
- aromatice proaspete: frunze de salvie si rozmarin
Cum pregatim reteta de calcan cu sos de lemongrass
Spalati si uscati bucatile de calcan. Asezonati cu sare, piper si ulei de masline.
Scoateti bucatile de anghinare pe servetele de hartie.
Taiati dovleacul in felii si scoateti semintele.
Decojiti rosia, taiati-o si scoateti semintele. Taiati pulpa ramasa in cubulete mici.
Taiati usturoiul in felii subtiri.
Zdrobiti lemongrasul cu dosul cutitului, pe toata lungimea. Taiati firele in trei, patru bucati.
Intr-o tigaie antiaderenta, incalzita bine, caliti putin anghinarea si dovleacul, in doua linguri de grasime, una de ulei si una de unt. Asezonati cu sare si piper. Anghinarea trebuie doar incalzita. Gustati dovleacul, trebuie sa ramana al dente, dar in functie de gustul fiecaruia. Scoateti legumele pe o farfurie si pastrati la cald.
Puneti inca doua linguri de ulei si unt in tigaie, la foc mediu. Adaugati aromaticele si feliile de usturoi, apoi pestele (nu asteptati sa se rumeneasca usturoiul). Frigeti pestele cateva minute pe fiecare parte, in functie de grosime. Scoateti la cald, langa legume.
Sosul
Cu focul marit la maxim, adaugati in tigaie bucatile de lemongrass si stocul de peste. Daca nu aveti, turnati cateva linguri de vin alb si cateva picaturi de sos de peste asiatic. Imediat ce se reduce lichidul (cam jumatate de minut), opriti focul. Adaugati restul de unt (doua linguri) si stoarceti cele doua lime. Gustati si asezonati suplimentar cu sare / piper daca este nevoie.
Asezati totul frumos in farfurie, intai bucatile de lemongrass, apoi legumele si deasupra pestele. Decorati cu bucatele de rosie si stopiti cu putin ulei de masline.