(Un fel de) Chili con carne
Pentru 6 portii satioase: 500 grame de carne de vita, taiata bucatele, 100 – 150 g bacon cubulete, 4 conserve de: naut, mazare fina, fasole alba, fasole rosie. Doua cepe mari, cativa catei de usturoi, cativa morcovi, doua tije de telina apio, un ardei iute rosu, un ardei kapia sau gras. Sare, piper, ulei de masline, paprika dulce, cateva linguri de pasta de rosii, cimbru verde, foi de dafin. Pentru servire, avocado, lamaie si cateva frunze verzi (salata verde, spanac, rucola, ce aveti la indemana).
Tocati toate legumele si scurgeti mare parte din lichidul din conserve. Intr-o oala cu fund gros, caliti baconul cateva minute in ulei de masline, pana se evapora apa – nu trebuie prajit. Scoateti-l cu o spumiera si adaugati bucatile de carne. Prajiti pe ambele parti cateava minute. Scoateti si carnea, adaugati si caliti ceapa si usturoiul, adaugati paprika dulce si pasta de rosii, caliti cateava minute, apoi adaugati restul legumelor, frunzele de dafin si cimbrul. Amestecati, lasati pe foc cateava minute, adaugati legumele din conserve si carnea. Daca vi se pare ca nu este sufficient lichid, adaugati putina apa, cat sa fie acoperit continutul. Asezonati cu sare si piper, amestecati si lasati sa fiarba la foc mic vreo 90 de minute. Din cand in cand, verificati si amestecati, sa nu se lipeasca. Mai adaugati putina apa daca este nevoie, dar nu prea multa caci trebuie sa obtineti un sos gros. Dupa o ora de fiert, puteti adauga o lingura de faina daca sosul vi se pare prea subtire. De asemenea, faceti asezonarea finala cu sare, piper si paprika iute daca ardeiul a fost prea tandru.
Timpul real de gatire este dat de carnea de vita, care trebuie sa fie moale.
La final, puteti sa adaugati in oala o mana de spanac ca sa aveti o mancare multicolora. In farfurie, adaugati salata verde, felii de avocado si lamaie. Vin rosu, obligatoriu! Merge si cola, daca mancati la pranz 😉