Reteta calamar fript in sos de rosii
Intai pregatiti calamarul:
Taiati calamarul pe lungime si curatati-l. De pe exterior, scoateti si pielea – extrem de subtire dar foarte rezistenta – are tendinta de a deveni foarte tare in timpul pregatirii termice. Crestati calamarul pe ambele parti, in directii perpendiculare pe o parte si pe cealalata. In functie de marimea calamarului, taiati-l in bucati, maxim cat podul palmei. Mai mari de atat, vor fi greu de fript (de vor curba). Asezonati cu usturoi stors, sare de mare, piper, chili si ulei de masline. Lasati putin la frigider.
Apoi sosul:
Intr-o tigaie inalta, incaziti putin ulei de masline, adaugati cativa catei de usturoi zdrobiti cu cutitul, lasati sa se rumeneasca usor, adaugati o lingura de unt si doua maini de rosii cherry taiate in jumatati. Puteti sa aruncati in tigaie si putin rozmarin si / sau cimbru verde, dupa gust. Lasati 5 – 10 minute pe foc mic, pana se inmoaie bine rosiile. Strecurati printr-o sita fina, amestecand usor, fara sa treceti prin sita usturoiul si pulpa rosiilor. Asezonati cu sare, piper si chili dupa gust si pastrati la cald (pe o oala cu apa calda).
Incingeti un gratar, eventual o tigaie antiaderenta, la foc mediu. Puneti la fript calamarul dar aveti grija sa il presati cu clestele de bucatarie, cu o lingura sau cu fundul unei craticioare cu maner. Incepe sa se curbeze dupa 10 – 15 secunde. Este suficient sa il presati vreo 10 secunde, dupa care va ramane la forma initiala. Frigeti cam 30 de secunde pe fiecare parte.
Tocati calamarul in bucatele mici, cu cutitul. Pastrati cateva tentacule pentru décor. Puneti sosul intr-o farfurie adanca, adaugati bucatelele de calamari, tentaculele, putina ceapa verde tocata si bucurati-va de mancare. Putin vin nu strica niciodata, alb daca e vara, rosu daca e iarna, dar ca regula generala – ce aveti chef!