Sos pesto de leurda
Primavara fiind, un sos pesto de leurda este o varianta zglobie alaturi de peste sau legume, ori pur si simplu pe o felie de paine buna, rumenita.
Puteti sa faceti sos pesto de leurda de post, fara parmezan; sau cu nuci in loc de muguri de pin si caju. Retete sunt multe, totul tine atat de gustul vostru cat si de ingredientele pe care le aveti la dispozitie. Oricum, sosul pesto de leurda, usor picant si iute, merge perfect cu pui, peste, miel, cartofi sau intr-un senvis.
Aveti aici si reteta pentru sos pesto clasic, din busuioc, daca nu e primavara si v-am facut pofta 🙂
Puneti asadar intr-un mixer 200 grame de leurda, spalata si tocata grosier. O mana de nuci caju, crude. O manuta de muguri de pin usor rumeniti in tigaie. Doi cateti de usturoi romanesc, zeama de la o lamaie, sare, piper, 100 grame de parmezan ras si ulei de masline, cam o ceasca. Incepeti sa mixati, la vitaza medie. Cand incepe lama sa se invarta in gol, adaugati fara mila ulei, pana obtineti o pasta omogena, cremoasa. Gustati si adaugati dupa gust sare, lamaie, piper etc. Adaugati cantitati mici ca sa nu il stricati ireversibil.
Din aceste cantitati obtineti sos pesto de leurda pentru vreo 8 oameni. Daca vreti sa pastrati o parte din el, uscati cat mai bine leurda dupa ce o spalati. Apa ii scade “perioada de garantie”; puneti in borcane, acoperiti cu ulei de masline si pastrati la frigider. Dupa cateva zile este inca perfect, dupa vreo saptamana, doua, incepe sa oxideze si nu mai este la fel de bun.
Daca aveti in plan sa il mancati pe tot, puteti sa adaugati si putina apa in loc de ulei, ca sa fie mai light.
Enjoy!