Reteta pizza cu prosciutto, ciuperci si rucola
Daca folositi blat gata facut (inghetat), lasati-l sa se dezghete jumatate de ora la temperatura camerei. Chiar daca are 400 g, veti obtine doar doua pizza din el (pizza de 25 – 30 cm diametru, 150 g pentru fiecare) pentru ca este patrat si or sa va ramana cateva colturi, nefolosite. Sau, le puteti framanta si intinde pentru o pizza mai mica. Sa nu va fie rusine cu blatul cumparat, este ieftin si eficient cand nu ai timp si / sau spatiu in bucatarie.
Daca insa aveti timp, placere si spatiu in bucatarie, treaba cu coca pentru blatul de pizza sta asa: pentru 4 pizza rotunde (25 – 30 cm diametru), va trebuie 480 g faina superioara (tip 600 dar acum exista si faina speciala pentru pizza), 1 lingura ulei de masline, 240 ml apa, 1, 5 lingurite sare, 1 lingurita drojdie. Framantati bine, pana obtineti o coca gumoasa, impartiti in patru mingiute, acoperiti cu faina si lasati vreo 20 de minute sa se odihneasca. Aveti si varianta in care folositi o masina de facut paine, pe programul pentru pizza, care va face toata treaba. Cantitatile sunt aceleasi. Eu folosesc doar blat inghetat cand fac o focaccia sau o pizza pt doua persoane. Daca suntem mai multi, pun la treaba masina de facut paine.
Incalziti cuptorul la temperatura maxima, este extrem de important. In mod normal (conform manualului), la un cuptor electric ar trebui sa folositi doar rezistenta inferioara (caldura de jos). Veti constata insa ca nu este suficient. In functie de cuptor, uneori foloseste ca in ultimele minute de coacere sa dati drumul si ventilatorului. Daca faceti pentru prima data pizza, incercati mai multe variante de incalzire cu acelasi tip de pizza si componenete, ca sa intelegeti cum se comporta cuptorul. In orice situatie, va trebuie temperatura foarte mare! La fel de adevarat este si ca, in functie de ingrediente si volumul lor, puteti sa variati. Oricum, cuptorul nu trebuie sa aiba mai putin de 220 de grade. Eu folosesc in mod curent 280, pentru blat fooaarte subtire. Daca va place blat putin mai gros, scadeti temperatura spre 220 si mariti timpul, altfel ramane coca cruda.
Ceea ce mai poate ajuta (si varianta ideala) este sa folositi o placa pentru pizza, daca nu, puteti sa folositi si tava cuptorului sau una ceramica, dar pe care sa o incingeti bine inainte (caz in care v-ar trebui si o paleta pe care sa pregatiti pizza, respectiv cu care sa o transferati pe tava ceramica din cuptor sau puteti sa intindeti blatul de pizza pe o hartie de copt ca sa il transferati apoi mai usor pe tava). Orice ati folosi, presarati putina faina inainte sa asezati pizza ca sa nu se lipeasca.
Ingrediente pizza cu prosciutto, ciuperci si rucola
Pizza cu prosciutto, ciuperci si rucola (prosciutto e funghi):
blat
4 linguri pasta de tomate
50 g mozzarella
50 g prosciutto
50 g ciuperci champignon feliate
50 g rucola
ulei de masline aromatizat cu chili, piper
Intindeti bine coca pana obtineti un blat subtire, aproape transparent. Ungeti cu pasta de tomate, presarati putin piper, asezati feliile de mozzarella apoi feliile de prosciutto, rupte in bucati pe care le strangeti putin, sub forma de castel (nu le lasati intinse caci se usuca prea tare) si feliile de champignon. Bagati cam 10 minute la cuptor dar stati cu ochii pe ea. Inainte de servire, decorati cu rucola si stropiti cu ulei de masline cu chili.
Pizza cu prosciutto, ciuperci si rucola, pizza facuta in casa, reteta pizza cu prosciutto