Humus libanez delicios, facut in casa, reteta simpla, clasica
Am decis sa povestesc despre humusul libanez delicios, facut in casa, reteta simpla, clasica. Este un preparat destul de comun, de obicei fie place foarte mult, fie lasa oamenii indiferenti. Este important insa in post, fiind foarte satios dar joaca un rol important si in retete rafinate, unde completeaza bine multe alte ingrediente, fie carne sau peste (am scris de exemplu AICI despre file de barbun cu humus).
Humusul nu este greu de facut, mai greu este sa obtineti unul foarte gustos si matasos, cu textura cremoasa. Asadar, sa povestim despre humus libanez delicios facut in casa.
Ingrediente pentru reteta de humus libanez delicios facut in casa
Pentru un castronas de humus libanez reusit, din care pot manca 4 oameni, va trebuie urmatoarele ingrediente, pe care le vom povesti separat:
- 400 grame naut fiert (+/- echivalentul unei conserve de naut fiert, ce are de obicei de 425 grame). Sau naut uscat, 300 g
- 3 lingurite tahini
- 1 catel mare de usturoi
- 1 lingurita de sare de mare
- cateva linguri de apa
- cateva linguri de ulei de masline sau alt ulei extravirgin mai putin puternic la gust (floarea soarelui, rapita, samburi de struguri)
- Naut: fie il cumparati in conserva, gata fiert, fie il fierbeti acasa. Evident, conserva scurteaza mult timpii de gatire iar nautul este fiert perfect, nu este nici tare, nici pilaf. Doar ca nautul din conserva pastreaza acea urma de gust acrisor, oribil, de conservant. Daca vreti sa il fierbeti voi, spalati-l in cateva ape, puneti intr-o oala cu capac, cu apa multa, dublul volumului nautului. Lasati sa fiarba vreo 40 de minute la foc mic, pana nu mai este crocant. Gustati din cand in cand, in functie de cantitate si puterea focului durata difera destul de mult. Nu il faceti pilaf! Opriti focul, luati capacul si lasati putin la racit.
- Tahini: am incercat diverse combinatii pentru a obtine pasta de susan, intre timpi de prajire a susanului si tipurile de ulei. Nu a iesit niciodata la fel de bun precum cel cumparat. Consolarea este ca pe borcanele diverselor tipuri de tahini pe care le-am cumparat, scria la ingrediente doar “seminte de susan”. Nu stiu daca au sau nu adaos de ulei (cu toate ca asa pare) sau conservanti dar la gust, spre deosebire de naut, eu nu simt conservantul. Daca vreti sa il pregatiti acasa, prajiti seminte de susan intr-o tigaie, la foc mic, amestecand din cand in cand, pana se rumenesc. Puneti in mixer, cu ulei neutru la gust (de floarea soarelui, de rapita, de samburi de struguri) si mixati pana obtineti o pasta cremoasa. Adaugati ulei dupa nevoie.
Cum fac un humus libanez perfect si unde pot sa gresesc
Pentru ca reteta se numeste “Humus delicios, facut in casa, reteta simpla, clasica”, incerc sa va povestesc in detaliu tot filmul.
Atentie la usturoi! Dupa ce il curatati, taiati catelul in doua si puneti pe limba. Un usturoi bun are un miros mediu spre slab inainte sa fie zdrobit. Un gust bun si o iuteala potrivita, temperata. Daca va amorteste limba, nu folositi usturoiul potrivit.
Atentie la lamaie! Ca si usturoiul, in functie de cat este de coapta si cat de repede, gustul poate fi extrem de acru sau dulceag, spre portocala.
Atentie la cantitati! Fata de o mancare mare cantitativ, unde mai adaugati putina apa, rosii etc. daca nu o asezonati bine, la humus, fiind cantitate mica si densitate standard, nu aveti prea multe variante. Incepeti cu mai putin usturoi, mai putin tahini si adaugati apa si uleiul proportional, in etape. La final, totul tine si de gustul fiecaruia!
Cum preparam reteta de humus libanez delicios facut in casa
Aveti deja naut fiert, fie de voi, fie din conserva. Puneti intr-un castron cu apa si frecati usor boabele intre palme. Incet cat sa nu le spargeti, tare cat sa luati pielea de pe ele. Scoateti grosul de piei, nu incercati sa eliminati 100%, va dura o vesnicie. Sub jet de apa, nu foarte puternic, inclinati castronul si pieile vor curge natural din acesta. Daca va este lene, le puteti lasa dar fara ele veti obtine o textura si mai cremoasa a humusului.
Intr-un mixer, puneti usturoiul taiat felii, nautul, zeama de lamaie, sare, apa si ulei. Porniti mixerul si adaugati apa + ulei cand acesta incepe sa invarta in gol. Dupa ce obtineti o pasta omogena, gustati si asezonati suplimentar cu usturoi, sare, lamaie.
Puneti humusul intr-un castron si decorati cu ulei de masline, paprika dulce si muguri de pin usor rumeniti.
Exista multe variante de de preparate pe baza de humus, in special pentru perioada postului: humus cu avocado, humus cu ardei copti, humus cu spanac sau alte verdeturi. Totul tine de gusturi iar esentiala este baza, atat ingredientele cat si tehnica – mai precis abordarea vizavi de calitatea ingredientelor caci tehnica / prepararea este cam aceeasi.
Gasiti AICI retetele pentru barbun cu humus si AICI pentru calcan cu humus si salsa de legume.
Reteta humus, reteta humus cu tahini, reteta simpla humus, reteta humus fara tahini, humus reteta naut conserva, humus reteta originala, retete bonfood, humus facut in casa, hommus facut in casa, humus libanez facut in casa, humus preparat in casa, humus cu ardei copti, humus cu avocado, humus libanez