Reteta foie gras cu trufe
De ce sa faceti foie gras acasa? In primul rand pentru ca este muuuuult mai ieftin decat cel deja preparat, iar procesul nu este complicat. Apoi alegeti voi ingredientele (tipul de sare, coniac) precum si eventuale „umpluturi” gen trufe, caise, smochine. Este adevaratul foie gras “entier”, nu facut din resturi sau spumă (mousse) si nu conține conservanți de niciun fel. Mai mult, cumparati ficat categoria A, mai putin gras, provenit de la rate / gaste crescute in conditii mai bune.
Fie ca este de rata sau de gasca, retetele sunt aici: https://bonfood.ro/foie-gras-de-gasca si aici: https://bonfood.ro/foie-gras-de-rata. In timp ce asezati ficatul in vas, puteti sa creati la mijloc un strat de pasta de trufe sau smochine deshidratate, taiate feliute.
Intr-un caston mare, desfaceti cu mana lobul de ficat. Trebuie sa fie foarte rece, de la frigider. Altfel, vi se topeste in maini. Rupeti bucati pana dati de vene, apoi rupeti ficatul de-a lungul acestora. Nu conteaza ce marime de bucati rezulta. Cu cat mai mari, cu atat mai bine, dar nu e important, urmariti venele ca sa le scoateti pe toate.
La 500 g de ficat, adaugati cam o lingura de fleur de sel, o lingurita rasa de piper proaspat macinat si doua linguri de coniac. Amestecati cu mana si aranjati compozitia in forma ceramica. Uitati de retetele care va spun sa folositi 26 sau 27 de grame se sare. Fiti pregatiti sa ratati prima tura de foie gras, dar notati detaliile tehnice.
Puneti forma intr-o tava mai mare, adaugati apa (cativa cm) si bagati la cuptor. O terina cu 500 g de ficat este la parametrii cam in 25 de minute. Daca folositi un vas de sticla va ajuta, continutul trebuie sa fie de un maroniu foarte deschis, frumos.
Scoateti forma, puneti capacul mai sus mentionat, scurgeti grasimea intr-o mica tigaie cu maner, puneti o greutate peste capac (greutate de cantar, conserva, pahar plin cu apa, un pietroi, nu conteaza. Lasati la frigider peste noapte. La fel si grasimea rezultata.
A doua zi, topiti grasimea (la foc foarte mic – nu asteptati sa se topeasca toata – cand e jumatate topita, luati de pe foc, se va topi si restul in cateva minute). Acoperiti / sigilati foie gras-ul cu grasime, acoperiti cu capacul formei sau cu folie de plastic si lasati la frigider doua, trei zile, minim una, inainte de a-l manca.
Degustati, mancati, decideti: folosind aceeasi forma, aceeasi cantitate de ficat, aceeasi temperatura, reglati cantitatea de sare, piper, coniac si durata coacerii. Dar pe viitor folositi acelasi tip de sare / piper / coniac.
Dupa ce taiati terina, o mai puteti pastra maxim doua zile in frigider. Folsiti grasimea de deasupra pentru a sigila partea de unde ati taiat.
Foie gras | Terina de foie gras | Reteta foie gras | Reteta de foie gras | Reteta de foie gras prajit | Reteta foie gras de canard | Reteta simpla de foie gras |Retete cu foie gras | Preparare foie gras | Mod de preparare foie gras | Retete cu ficat de rata | Reteta ficat de rata | Pate ficat de rata | Reteta foie gras de d’oie, | Reteta foie gras de gasca| Reteta foie gras fiert | Cum se face foie gras | Foie gras fiert | Cum gatesc ficatul de rata | Foie gras cu trufe | Ficat de rata cu trufe | Foie gras cu smochine | Ficat de rata cu smochine | Foie gras cu dulceata de ceapa | Foie gras cu dulceata de caise si trufe | Spuma de foie gras | Cum se prepara foie gras | Totul despre foie gras | Reteta foie gras la cuptor | Terina de foie gras | Foie gras delicios | Retete Bonfood