Croque Monsieur
Un adevarat clasic, imbatabil si de aceea atat de des reinterpretat – Croque Monsieur, bunul senvis de pe strazile Parisului, genial caci este amestecat cu mirosul vacantei si pare mai bun decat un homar sau o friptura buna dupa ore de plimbari, are rolul lui in viata noastra! Nu este greu de facut, ingredientele sunt simple, iar reteta “originala” reinterpretata are minim 20 de variante: https://www.doctissimo.fr/nutrition/diaporamas/recette-croque-monsieur – asa ca nu imi doresc sa etalez “reteta originala”. Mi-a fost pofta si am facut asa:
Cum abordam Croque Monsieur
Am mancat de multe ori Croque Monsieur si mi-a placut de fiecare data. E ca o clatita, o friptura de porc sau cartofii prajiti. Totul tine de grosime, timp de coacere, condimente etc. In general iti plac, uneori sunt mai bune, alteori necesita imbunatatiri. Dar, imi aduc aminte de:
Gusturi: paine, uneori cam fiarta de la incalzitul la microunde, branza, sunca, mustar
Textura: branza rumenita la exterior, ceva curgator la interior
Ingrediente pentru Croque Monsieur
Asadar am facut cum am crezut ca este mai usor, pentru un rezultat genial. In varianta mea, va trebuie urmatoarele pentru fiecare senvis:
- o felie mare de paine (daca aveti paine cu maia dupa reteta mea), deja sunteti la alt nivel: https://bonfood.ro/paine-cu-maia
- o lingura mare de smantana groasa
- o lingurita de mustar frantuzesc (eu folosesc Maille clasic, treaba voastra ce folositi, mustarul dulce merge la mici, cel iute / cu hrean la piftii, pentru o carne nobila trebuie un mustar curat, bun, puternic)
- o felie de sunca / muschi tiganesc / muschi
- o felie de emmentaler
- o lingura de unt
- o lingura de parmezan ras
- optional dar recomandat, cateva frunze de salata si o felie de rosie (rosii cherry, rucola, ce aveti la indemana), sare, piper, ulei de masline
- o tigaie cu maner metalic, care merge la cuptor
Retetele cu sos Bechamel, Gruyere sau alte branze sunt si ele foaarte bune! Doar mai mult sau mai putin complicate!
Sa il gatim pe Croque Monsieur
Dati drumul cuptorului:
- electric la 200 grade, doar cu grill superior, cu gratarul in partea de sus
- pe gaze la maxim, cu gratarul in partea de sus
Daca vreti 2 sau 3 senvisuri, folositi tigaia si reteta de mai jos. Daca aveti nevoie de 10+, folositi doar cuptorul si cereti detalii la info@bonfood.ro
Foc mediu, tigaie pe foc, unt in mijloc, paine peste unt. Lasati pana se rumeneste painea.
Intre timp, amestecati smantana cu mustarul intr-un pahar.
Intoarceti painea, ungeti cu jumatate din amestecul cu samantana, adaugati felia de sunca, felia de emmentaler, restul de smantana si parmezanul ras. Bagati la cuptor.
Lasati la cuptor pana ce branzele de rumenesc si fac bulburuci, cam 5 minute.
ATENTIE! Nu scoateti tigaia din cuptor cu mana goala, folositi o manusa sau un prosop! Pare o gluma? Folositi totusi un prosop…
Scoateti pe o farfurie, decorati cu salata si o felie / bucatele de rosie, asezonati cu sare, piper si ulei de masline si doriti succes dietelor!
Enjoy!