Reteta pulpo a la Gallega
Pulpo a la Gallega inseamna de fapt caracatita fiarta, cartofi fierti, condimente, ulei de masline bun si dragoste pentru fructele de mare. Daca vreti sa mergeti la sigur si sa aveti o caracatita moale, procesul este usor laborios si oarecum caraghios dar rezultatele sunt garantate.
Procesul tehnologic
Cartofi: ii fierbeti in coaja, la foc mic. De preferat cartofi rosii dar acum exista si varietati de albi pentru fiert / salata. Trebuie sa ramana intregi, sa fie cremosi si nu malaiosi. Dupa ce ii scoateti din apa fiarta, lasati cinci minute sa se raceasca, se vor decoji mai usor. Taiati cartofii felii, aranjati-I frumos pe o farfurie si pastrati-o la cald, pe o cratita cu apa calda (in mod traditional pulpo a la Gallega se serveste pe un suport de lemn dar farfuria este mai practica pentru a fi pastrata la cald).
Caracatita: lasati caracatita cateva ore in congelator sau folositi pur si simplu caracatita inghetata, caci este mai ieftina si mai usor de gasit. Puneti la fiert o oala mare cu apa, pe foc maxim. Dupa ce fierbe apa, adaugati 2 frunze de dafin, o ceapa mare taiata in doua, un dop de pluta, 4, 5 monede de cupru, cateva capatani de usturoi taiate in doua si o cana de vin rosu. Adaugati caracatita si lasati sa fiarba cateva minute bune, pana se dezgheata bine. Scoateti intr-un castron mare cu apa rece, eventual cu multa gheata daca aveti la indemana. Repetati operatiunea de trei ori, socul termic este cel care va fragezi caracatita. Dupa acest proces, puteti sa pastrati caracatita / bucati de caracatita la congelator, cu garantia ca orice reteta veti pregati ulterior, carnea va fi frageda. Inclusiv caracatita pe gratar va fi o nebunie. Nu de alta, dar procesul de fierbere nu prea merita implementat pentru 3 tentacule…
Taiati felii de caracatita si asezati peste feliile de cartofi. Asezonati cu fulgi de sare de mare, piper, boia afumata si stropiti cu ulei de masline. Merg si niste fulgi de chili. O nebunie!
Enjoy!