Reteta risotto cu sparanghel verde
Risotto cu sparanghel verde este o reteta delicata si satioasa. In cantitate mai mica, poate sa insoteasca o bucata de peste sau carne, ori poate reprezenta un fel principal in sine.
Necesar pentru doua portii de risotto cu sparanghel verde (fel principal)
- 8 linguri de orez pentru risotto, clatit intr-o sita cu apa rece
- Sare, piper, ulei de masline, doua linguri de unt
- Jumatate de cana de vin alb sec
- Parmezan ras, doua, trei linguri linguri sau dupa gust 🙂
- 2 catei mari de usturoi si o ceapa (chalota) potrivita, taiate foarte marunt
- Jumatate de litru stoc / supa de legume, de vita sau de pui
- 8 – 10 fire de sparanghel
- Optional, 2 ridichii rosii feliate si cateva frunze colorate de salata, pentru decor
Daca vreti reteta de post, folositi stoc de legume (reteta AICI) de buna calitate. Chiar si fara unt si parmezan, veti obtine un risotto cu sparanghel foarte bun.
Cum pregatim reteta de risotto cu sparanghel verde
Taiati sparanghelul in felii de cate un cm grosime. Pastrati varfurile mai mari, de 4, 5 cm.
Puneti supa la incalzit, pe un ochi mic. Sa nu fiarba puternic caci se evapora inainte sa o puteti folosi. Cand incepe sa fiarba, adaugati varfurile de sparanghel si fierbeti doua minute. scoateti pe o farfurie.
Intr-o tigaie cu teflon caliti usturoiul si ceapa cu putin ulei, la foc mediu spre mic, in putin ulei de masline si o lingura de unt. Atentie sa nu le ardeti.
Dupa cateva minute, cand sunt translucide, adaugati orezul. Caliti cateva minute, apoi adaugati vinul. Amestecati bine, pana se evapora tot lichidul.
Incepeti sa adaugati cate putina supa. Amestecati permanent, pana la finalul retetei. Dupa cateva minute, adaugati sparanghelul feliat. Dupa alte 10 minute, incepeti sa gustati orezul, care trebuie sa fie ferm in forma dar moale la mestecat, cu alte cuvinte, al dente. Asezonati cu sare (atentie, urmeaza si parmezanul) si piper. Opriti focul, adaugati restul de unt si parmezanul ras. Amestecati si puneti capacul; lasati cateva minute sa se odihneasca.
Daca terminati supa si orezul nu pare inca fiert, adaugati putina apa calda.
Decorati risotto-ul cu varfurile de sparanghel, salata si felii de ridiche rosie. Dupa dorinta, puteti sa mai radeti parmezan deasupra si sa stropiti cu ulei de masline.
Daca va doriti un risotto exceptional, puteti incerca si risotto cu homar sau risotto cu sofran si caracatita prajita. Sau, din seria celor de post (care pot fi si de post), risotto cu hribi sau risotto cu trufe negre.
TAGS: reteta risotto cu sparanghel verde, risotto cu sparanghel, retete bonfood