Maia facuta in casa
Maia facuta in casa, pentru paine facuta in casa
Cand vine vorba despre maia facuta in casa, pentru paine, toata lumea are pareri, din pacate extrem de diferite spre contradictorii, si toti par sa detina adevarul absolut.
Am citit multe retete si am vazut multe filme pe Youtube, caci am pornit de la zero. Nu stiam mai nimic despre maia facuta in casa sau painea cu maia. Am vazut si am citit multe retete care par verificate, reale, muncite. Aveti detalii mai jos. Am citit si multe care par scrise pe genunchi, cu copy / paste din ce s-a gasit pe net..
Mai jos gasiti reteta mea, e viabila, este un mix de date puse intr-o forma mai simpla. Cel mai probabil spre sigur, nu cea mai buna, nu cea mai rapida dar este verificata, isi face treaba! Painea (caci nu facem maia ca sa ne amuzam ci pentru paine, nu?) este absolut geniala.
Pe scurt, cum facem maia pentru paine in casa
Va povestesc mai jos alte detalii, pentru cine are timp si rabdare sa citeasca. Deocamdata, pe scurt, cum facem maia in casa, pentru paine cu maia facuta in casa:
Necesar:
- Doua pahare / borcane mai mari de 500 ml, cu capac
- 50 grame de faina 650 sau faina de pizza (550). Nu faina de la tara, nu faina 000.
- 50 grame (nu mililitrii, folositi doar cantarul) de apa plata (nu apa de la robinet, are clor si impiedica dezvoltarea bacteriilor)
- O lingura
- Un cantar de bucatarie
- 1 kg de faina si un kg de apa plata pentru a hrani maiaua zilnic
Maia facuta in casa: sa nu ne plictisim!
Incepeti procesul de pregatire dimineata sau seara:
- Amestecati in cantitati egale apa si faina, intr-un borcan. Putin, 20, 30, 40 de grame din fiecare, nu irositi faina si apa.
- Acoperiti borcanul cu capacul acestuia dar nu complet, sa ramana o crapatura, prin care sa iasa gazele / intre aerul. Lasati borcanul in bucatarie, unde se presupune ca aveti 20+ grade Celsius.
- Dupa 24 de ore, turnati in celalalt borcan 20, 30, 40 (cat vreti voi) de grame din continut. Adaugati aceeasi cantitate de faina si aceeasi cantitate de apa. Amestecati, puneti capacul lasand o crapatura. Spalati celalalt borcan (aruncati continutul la gunoi ca sa nu infundati chiuveta).
- Dupa 12 ore si pentru urmatoarele zile, repetati operatiunea la 12 ore. De aceea este o idee buna sa incepeti procedura dimineata sau seara, in functie de programul fiecaruia. Realist si dovedit, cateva ore in plus / minus nu conteaza in aceasta etapa. Asa ca nu va speriati!
Atentie!
- Dupa minim 5, 6 zile, incep sa apara rezultatele. Rezultate = volumul se dubleaza. Cu alte cuvinte, cand amestectul isi dubleaza volumul in mai putin de 12 ore, aveti maia. La mine a crescut frumos si promitator in ziua 8.
- Din acel moment, mariti cantitatile la 80 grame maia + 80 grame apa + 80 grame faina.
- Dupa urmatoarele 12 ore puteti incepe sa faceti paine.
- Turnati 150 grame de maia in bolul in care faceti paine. Restul de 30 de grame, sau cat puteti scurge din borcanul cu maia, turnati in celalalt borcan, curat; adaugati aceeasi cantitate de apa si aceeasi de faina. De aici incolo, stiti lectia, hraniti de doua ori pe zi maiaua ca sa o puteti folosi la paine.
- Daca nu faceti paine in fiecare zi (mda, unii oameni mai au si alte treburi) pastrati-o la frigider, cu capac. Inainte de a face insa paine cu maiaua de la frigider, trebuie scoasa si hranita minim o data, pana isi dubleaza volumul.
Doar ca sa va fac pofta si sa va conving sa cititi toata reteta de maia facuta in casa, cam asa arata painea:
Important!
Veti vedea in alte retete cum trebuie sa marcati nivelul continutului borcanului cu markerul sau cu elastice colorate. Nu este gresit dar mi s-a parut frustrant 🙂 Eu am considerat ca pot sa apreciez simplu daca maiaua si-a +/- dublat volumul. Daca a crescut putin, nu e maia. Daca s-a dublat / triplat etc. si are bule, e maia.
In general, cand amestecati maiaua cu apa si faina, este bine sa pastrati cat de cat peretii borcanului curati. Ca sa nu irositi continutul (in plus, greu de spalat dupa ce se usuca). Dar este si mai important in zilele in care vreti sa folositi maiaua pentru paine. Pastrati peretii curati, pentru ca maiaua trebuie folosita cat este foarte activa iar urmele de pe borcan sunt un foarte bun indicator al activitatii bacteriilor. Cand incepe sa scada, nu mai este la fel de eficienta. Mai jos o poza cu maiaua care a scazut si va trebui curand hranita. Daca a scazut cativa mm, e ok, puteti sa o folositi. Daca a scazut cativa cm, trebuie hranita, nu puteti face paine cu ea.
Aveti asadar maia facuta in casa, puteti face paine cu maia! Stiti cum sa o pastrati la frigider, cum sa o hraniti si cum sa o folositi!
Succes!
Mai jos detalii si explicatii pentru cine are prea mult timp!
Ce faina folosim pentru maia facuta in casa
Dupa ce veti studia intens subiectul (pentru a obtine maia va trebuie ceva rabdare si timp, asa ca nu porniti la drum inainte sa cititi 20 de retete) veti decide care reteta vi se potriveste cel mai bine, in functie de rabdare, resurse, asteptari. Cautati retete dupa “paine cu maia”, “maia pentru paine”, “pain au levain”, “sourdough bread” etc. ca sa vedeti diverse abordari, procentaje ale ingredientelor si modul de coacere a painii. Din pacate exista multe variabile in retete, de aceea am preferat sa elaborez o reteta in care este totul clar. Eu am inceput experimentul cu trei combinatii:
- Faina de pizza
- Faina de la tara
- Faina de la tara, cu foarte putina drojdie
Faina de pizza
Faina de pizza este echivalentul fainii 550. Atat din 550 cat si din 650 puteti face si pizza, si paine. 650 este mai inchisa la culoare. Ambele au continut ridicat de gluten. In general, nu am in casa alta faina, doar una dintre acestea, depinde de unde cumpar. Faina 650 gasiti doar la pungi de 1 kg, cam in orice super / hypermarket sau cash & carry. Faina de pizza gasiti doar la cash & carry (Metro, Selgros), la saci de 5 kg. Dupa multele paini si pizza facute fie cu faina 650, fie cu faina de pizza, am constatat ca au insusiri similare spre identice. Majoritatea retetelor de maia facuta in casa combina faina alba cu faina de secara, care ajuta / grabeste procesul de fermentatie. Eu nu aveam faina de secara si nici nu am vrut sa ma complic (inca un recipient cu faina pe blatul de lucru..). Dar, nu este o teorie de lepadat, ci de incercat pentru cine are timp, chef, rabdare, nervi. Eu am incercat ulterior scrierii retetei si faina de secara si da, accelereaza procesul de fermentatie.
Faina de la tara
Faina de la tara – aici nu are rost sa elaboram mult. Eu am avut o faina de la tara, cat se poate de cinstita. Dar nu si-a facut treaba. In zona rurala, pentru consumul local, se produce mai mult faina 000, care este cumva universala. Au fainile din comert adaosuri diverse, agenti de crestere? Nu stiu! Difera doar tipul de grau? Nu stiu. Am citit cu atentie etichetele, pe toate scrie doar faina din grau. Cel mai probabil, difera si tipul de grau dar ideea este ca de la 000, faina pentru care se foloseste doar “coaja” bobului de grau, pentru o faina extra alba si pufoasa, buna pentru prajituri pufoase si paine slaba calitativ, spre 550, 650 si mai departe (in alte tari tipurile de faina au nume de la 000 spre o 1000 si ceva) se folosesc toate partile bobului de grau, inclusiv miezul si invelisul, pentru faina integrala.
Asadar: posibil sa puteti obtine maia si din faina de la tara. Cu siguranta s-a obtinut in trecut! Depinde de grau, depinde de macinare, de gradul de umiditate, de continutul de gluten, de temperatura la care o pastrati etc. etc.. Faina din magazin are, in teorie, standarde identice si indiferent de unde cumperi faina 650 sau pentru pizza, ar trebui sa aveti aceleasi rezultate. Aici nu povestim despre reteta perfecta de maia ci despre una realizabila cat mai usor din punct de vedere ingrediente si manopera. Mai clar, faina de la tara nu are tot timpul acelasi standard, deci este mai eficient sa folositi o faina din comert care se presupune ca este aceeasi in toate pungile. (La cateava luni dupa ce am scris reteta, am primit de la prieteni de la tara un sac de faina 650 (marcata pe eticheta ca 650) care intr-adevar a fost geniala pentru paine.
Inapoi la variantele de maia:
Faina de la tara cu foarte putina drojdie – da, am vrut cumva sa scurtez drumul. Din prima zi a crescut cel mai frumos dintre cele trei combinatii, in ziua 2 sau 3 am facut cu ea o paine foarte faina, in ziua 5 a murit, s-a taiat (vedeti lichidul adunat la suprafata in borcanul din dreapta)
Din ziua 7 treaba a fost clara, cu faina mea de la tara si combinatia cu drojdie nu aveam sa construiesc nimic, asa ca am ramas la primul borcan, cel cu faina de pizza.
Cam asa arata maiaua mea in ziua 7. Si in cele urmatoare. Cand creste si vedeti bule, e de bine, acolo se intampla ceva care o sa va ajute mult sa faceti paine cu maia!
V-am spus mai sus, fiti relaxati si hraniti maiaua cand puteti (adica incercati, fara eforturi, sa o faceti la 12 ore / nu miercurea si vinerea :))
Bibliografie 🙂
V-am spus ca am citit si vizionat mult. Am suprapus cu logistica, stocurile si experienta mea, am ajuns la retea / varianta de maia mai sus prezentata.
Aveti mai jos cateva link-uri, cu sfaturi si retete folositoare, sau penibile, din care am extras si construit reteta mea:
- Pare ca spune totul dar e lung si informatie alambicata. Util totusi:
2) Fata a muncit, are multe retete de paine pe site: https://bucate-aromate.ro/2017/09/maia-naturala/
3) Iar aici o reteta scrisa pe genunchi, pentru amuzament: https://www.libertatea.ro/lifestyle/maiaua-pentru-paine-1682612
Exista pe Internet multe retete de paine cu maia, inclusiv paine cu maia sau alte ingrediente. Painea cu maia este extrem de densa, satioasa, completa. Daca ii puneti si seminte, dupa parerea mea se transforma in desert. Sau gustare 🙂 Cred ca paine cu maia ar trebui sa ne intoarca putin in timp, sa mancam putin si bun!
Reteta maia, maia facuta in casa, paine fara drojdie, maia naturala, reteta maia facuta in casa, cum facem maia acasa, maia pentru paine, maia paine reteta, cum sa-ti cultivi propria maia naturala, maia naturala din faina si apa, maia din apa si faina, maia naturala pentru paine de casa, cum se face maiaua pentru paine, cum se face maia pentru paine, apa + faina + rabdare = maia, maia sau drojdie, proprietati paine cu maia, reteta de maia pentru paine sanatoasa, paine cu maia si seminte,
OMG! Vreau!!