Bonfood | Rețete speciale pentru oameni speciali

  • Home
  • Retete
  • Sfaturi utile
  • Idei mese festive

Friptura de vita la gratar

Home
|
Grătare
|
Friptura de vita la gratar
Posted on februarie 15, 2017 by robert

Friptura de vita la gratar

 

Friptura de vita la gratar este delicioasa! Conteaza foarte mult insa si cum o gatesti. Esentiala este alegerea carnii, subiect pe care il vom elabora curand, pe larg.

Sa zicem ca ai reusit sa gasesti la hypermarket o bucata de antricot groasa cam de 2, 3 cm, marmorata, cu firicele de grasime pe toata suprafata.

Fie folosesti un gril greu (adica de fonta, unul subtire o va arde), fie o frigi pe gratar cu jar, fie in tigaie cu fund gros.

Oricum ar fi, carnea trebuie sa fie la temperatura camerei. Sterge-o bine cu servetele de hartie si unge-o cu putin ulei.

 

Cum pregatim vita pe gratar

Pe grill sau jar, friptura de vaca se pregateste la foc mare. Se intoarce de cateva ori (de 2 x 2, la 90 de grade) daca vrei sa iasa cu patratele pe ambele fete.

La 2, 3 cm grosime, pe foc mare, in maxim 8 minute ar trebui sa fie gata. Daca o frigi prea tare, devine talpa. Si e pacat de ea. “Les connaisseurs”, francezii in special, o mananca prea cruda pentru gustul meu. Prea mult sange in farfurie. Noua ne place asa cum o vedeti in poza. La final insa, este o chestiune subiectiva. In orice caz, mai bine mai cruda decat uscata. Oricum, lasati putin carnea pe farfurie sau pe tocator inainte sa o taiati, sa isi termine procesul termic si sa capteze toate sucurile.

In tigaie, puteti sa variati putin.  Lasati tigaia sa se incalzeasca bine, la foc mare. Adaugati o lingura de ulei de masline, prajiti carnea pe ambele parti pana se rumeneste, cam jumatate de minut. Adaugati o bucata mare de unt, apoi cativa catei de usturoi si cateva ramurele de cimbru verde si putin rozmarin, tot verde. Cu o lingura, adaugati permanent zeama peste friptura. Am scris AICI cum se pregateste friptura de vita la tigaie.

Asezonati (cand o mancati, nu inainte!) cu sare de mare (fulgi / fleur de sel), piper, fulgi de ardei iute. Dupa gust!  O salata verde o insoteste perfect! La fel si un vin rosu!

Aceeasi carne, pregatita pe jar, grill sau in tigaie va avea gusturi total diferite. Bune, dar diferite!

In cazul acestei retete, uitati de durate exacte. In functie de foc, tigaie, grosimea, textura si grosimea carnii, rezultatele pot varia foarte mult. La a doua friptura, de aceeasi grosime, o sa cunoasteti mai bine algoritmul care vi se potriveste.

 

Essential:

  1. Carne de buna calitate
  2. Carne calda (temperatura camerei)
  3. Foc mare
  4. Nu uscata!
  5. Cu placere si dorinta de a face mai bine
  6. Asezonata corect

 

 

 

 

 

Posted in
Biscuiti cu parmezan, mac si susan
Carpaccio de peste
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+

Alte retete

  • Vinete umplute, reteta vinete umplute, retete bonfood, vinete uscate, reteta vinete uscate, reteta ardei umpluti, lipie cu susan, vinete turcesti, vinete deshidratate, vinete cu carne de vita, vinete umplute cu sos de rosii

    Vinete umplute

      Vinete umplute   Am pus mana pe niste vinete turcesti deshidratate si a fost
    read more
  • Friptura de vita cu piure de conopida, retete bonfood, piure de conopida, reteta piure de conopida, friptura cu piure de conopida, retete speciale, piure de conopida jamila, piure de conopida cu usturoi

    Friptura de vita cu piure de conopida

      Friptura de vita cu piure de conopida   Friptura de vita cu piure de
    read more
  • reteta muschiulet de vita, muschiulet de vita la tigaie, reteta cu muschiulet de vita, friptura de vita la tigaie, cum pregatesc vita la gratar, reteta vita la gratar, vita la tigaie, retete vita buna la tigaie, retete bonfood, vita in unt la tigaie, reteta usoara cu vita, tigaie de vita,

    Muschiulet de vita la tigaie

      Muschiulet de vita la tigaie   Oricand va ganditi la o reteta rafinata, simpla
    read more
  • Ossobuco la cuptor, rasol de vita la cuptor, reteta rasol de vitel la cuptor, ossobuco alla milanese, retete bonfood, ossobuco reteta, ossobuco de vita, reteta rasol de vita

    Ossobuco la cuptor

      Ossobuco la cuptor   Ossobuco la cuptor (rasol de vita) isi are radacinile in
    read more
© 2025 | Privacy Policy
info@bonfood.ro
Top
Manage Cookie Consent
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Manage options Manage services Manage {vendor_count} vendors Read more about these purposes
View preferences
{title} {title} {title}