Bonfood | Rețete speciale pentru oameni speciali

  • Home
  • Retete
  • Sfaturi utile
  • Idei mese festive

Friptura de vita la gratar

Home
|
Fructe de mare
|
Friptura de vita la gratar
Posted on februarie 15, 2017 by robert

Reteta friptura de vita la gratar

Este delicioasa! Conteaza putin si cum o gatesti, cam 10%. Restul tine de alegerea carnii, subiect pe care il vom elabora curand, pe larg.

Sa zicem ca ai reusit sa gasesti la hypermarket o bucata de antricot groasa cam de 2 cm, marmorata, cu firicele de grasime pe toata suprafata.

Fie folosesti un gril greu (adica de fonta, unul subtire o va arde), fie o frigi pe gratar cu jar, fie in tigaie cu fund gros.

Oricum ar fi, carnea trebuie sa fie la temperatura camerei. Sterge-o bine cu servetele de hartie si unge-o cu putin ulei.

 

Pe grill sau jar, friptura de vaca se pregateste la foc mare. Se intoarce de cateva ori (de 2 x 2, la 90 de grade) daca vrei sa iasa cu patratele pe ambele fete.

La 2 cm grosime, pe foc mare, in maxim 8 minute ar trebui sa fie gata. Daca o frigi prea tare, devine talpa. Si e pacat de ea. “Les connaisseurs”, francezii in special, o mananca prea cruda pentru gustul meu. Prea mult sange in farfurie. Noua ne place asa cum o vedeti in poza. La final insa, este o chestiune subiectiva. In orice caz, mai bine mai cruda decat uscata. Oricum, lasati putin carnea pe farfurie sau pe tocator inainte sa o taiati, sa isi termine procesul termic si sa capteze toate sucurile.

In tigaie, puteti sa variati putin.  Lasati tigaia sa se incalzeasca bine, la foc mediu. Adaugati o lingura de ulei de masline si o bucatica de unt, apoi cativa catei de usturoi si cateva ramurele de cimbru verde si putin rozmarin, tot verde. Infuzati un minut, mariti focul si adaugati carnea. Prajiti si intoarceti de mai multe ori, in total cam 7, 8 minute. La fel, lasati sa se odihneasca.

Asezonati (cand o mancati, nu inainte!) cu sare de mare (fulgi / fleur de sel), piper, fulgi de ardei iute. Dupa gust!  O salata verde o insoteste perfect! La fel si un vin rosu!

Aceeasi carne, pregatita pe jar, grill sau in tigaie va avea gusturi total diferite. Bune, dar diferite!

In cazul acestei retete, uitati de durate exacte. In functie de foc, tigaie, grosimea, textura si grosimea carnii, rezultatele pot varia foarte mult. La a doua friptura, de aceeasi grosime, o sa cunoasteti mai bine algoritmul care vi se potriveste.

 

Essential:

  1. Carne de buna calitate
  2. Carne calda (temperatura camerei)
  3. Foc mare
  4. Nu uscata!
  5. Cu placere si dorinta de a face mai bine
  6. Asezonata corect

 

 

 

 

 

Posted in
Biscuiti cu parmezan, mac si susan
Carpaccio de peste
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+

Alte retete

  • Retete cu Saint Jacques, retete cu scoici, saint jacques pregatire, retete exclusiviste, retete cu sofran, retete bonfood, saint jacques au sofran, 

    Scoici Saint Jacques cu sos de sofran

    Scoici Saint Jacques cu sos de sofran Daca va doriti o reteta minunata, delicata, savuroasa
    read more
  • Linguine cu langustine, linguine cu creveti, linguine cu fructe de mare, linguine retete, paste cu langustine, paste cu langustine, languine cu paste, retete cu linguine, retete bonfood

    Linguine cu langustine

      Linguine cu langustine   Puteti incerca multe retete de paste cu fructe de mare
    read more
  • salata asiatica, salata cu carne, salata cu vita, retete bonfood, salata thailandeza cu vita, vita cu susan trasa in tigaie, cum facem salata asiatica, salata asiatica legume, salata in stil asiatic

    Salata asiatica cu vita

      Salata asiatica cu vita Nu imi place in general mancarea dulce dar salata asiatica
    read more
  • reteta paste linguine cu vongole vin alb si usturoi, linguine cu vongole, reteta bonfood spaghete cu vongole cu usturoi, reteta vongole, reteta scoici, cum pregatim scoicile vongole, vongole bonfood, spaghete cu vongole cu pael si vin alb, reteta bonfood, vongole cu sos de usturoi, scoici cu vin alb, spaghetti cu vongole, spaghetrunjtti alle vongole, spaghetti con le vongole, paste cu scoici si usturoi, cum pregatim scoicile vongole, retete cu scoici, retete cu vongole, spaghete cu vongole vin alb si usturoi, vongole cu parmezan

    Linguine cu vongole

      Linguine cu vongole   Am gasit la Metro Baneasa niste vongole mari si proaspete
    read more
© 2021 | Privacy Policy
info@bonfood.ro
Top