Friptura de vita la gratar
Friptura de vita la gratar este delicioasa! Conteaza foarte mult insa si cum o gatesti. Esentiala este alegerea carnii, subiect pe care il vom elabora curand, pe larg.
Sa zicem ca ai reusit sa gasesti la hypermarket o bucata de antricot groasa cam de 2, 3 cm, marmorata, cu firicele de grasime pe toata suprafata.
Fie folosesti un gril greu (adica de fonta, unul subtire o va arde), fie o frigi pe gratar cu jar, fie in tigaie cu fund gros.
Oricum ar fi, carnea trebuie sa fie la temperatura camerei. Sterge-o bine cu servetele de hartie si unge-o cu putin ulei.
Cum pregatim vita pe gratar
Pe grill sau jar, friptura de vaca se pregateste la foc mare. Se intoarce de cateva ori (de 2 x 2, la 90 de grade) daca vrei sa iasa cu patratele pe ambele fete.
La 2, 3 cm grosime, pe foc mare, in maxim 8 minute ar trebui sa fie gata. Daca o frigi prea tare, devine talpa. Si e pacat de ea. “Les connaisseurs”, francezii in special, o mananca prea cruda pentru gustul meu. Prea mult sange in farfurie. Noua ne place asa cum o vedeti in poza. La final insa, este o chestiune subiectiva. In orice caz, mai bine mai cruda decat uscata. Oricum, lasati putin carnea pe farfurie sau pe tocator inainte sa o taiati, sa isi termine procesul termic si sa capteze toate sucurile.
In tigaie, puteti sa variati putin. Lasati tigaia sa se incalzeasca bine, la foc mare. Adaugati o lingura de ulei de masline, prajiti carnea pe ambele parti pana se rumeneste, cam jumatate de minut. Adaugati o bucata mare de unt, apoi cativa catei de usturoi si cateva ramurele de cimbru verde si putin rozmarin, tot verde. Cu o lingura, adaugati permanent zeama peste friptura. Am scris AICI cum se pregateste friptura de vita la tigaie.
Asezonati (cand o mancati, nu inainte!) cu sare de mare (fulgi / fleur de sel), piper, fulgi de ardei iute. Dupa gust! O salata verde o insoteste perfect! La fel si un vin rosu!
Aceeasi carne, pregatita pe jar, grill sau in tigaie va avea gusturi total diferite. Bune, dar diferite!
In cazul acestei retete, uitati de durate exacte. In functie de foc, tigaie, grosimea, textura si grosimea carnii, rezultatele pot varia foarte mult. La a doua friptura, de aceeasi grosime, o sa cunoasteti mai bine algoritmul care vi se potriveste.
Essential:
- Carne de buna calitate
- Carne calda (temperatura camerei)
- Foc mare
- Nu uscata!
- Cu placere si dorinta de a face mai bine
- Asezonata corect