Reteta file de dorada in sos de rosii cherry
Peste: eu ador dorada, mai mult decat bibanul de mare, pentru ca este mai grasa. Pentru reteta puteti insa sa folositi orice tip de peste cu carne ferma care va place – sturion, dorada, biban de mare, spada. Toata treaba este sa aveti un peste corect pregatit si un sos foarte gustos.
Pentru sos, va trebuie cateva bucatele de morcov, cateva de telina (radacina sau apio), cativa catei mari de usturoi, cateva fire de sparanghel, doua maini de rosii cherry, sare, piper, ulei, unt, chili si ceva fire de aromatice verzi, daca aveti la indemana – rozmarin, cimbru, salvie.
Sos: intr-o tigaie, incaziti putin ulei de masline, adaugati cateii de usturoi intregi, zdrobiti cu cutitul, fulgi de chili, aromaticele si asteptati cateve secunde bune sa se infuzeze uleiul. Adaugati morcovul, telina si sparanghelul (intai jumatatea inferioara, dupa 2 minute si varfurile). Amestecati usor si adaugati rosiile cherry taiate in jumatati, odata cu varfurile de sparanghel; asezonati cu sare si piper. Pe foc mediu, mai lasati doua minute, adaugati o lingura de unt, puneti un capac si opriti focul.
Spalati fileurile de peste, uscati cu servetele de hartie, crestati pe partea cu pielea, ungeti cu ulei si asezonati cu sare de mare si piper. Asezati pe plancha bine incinsa, sau pe gratar, sau in tigaie antiaderenta, cu pielea in jos. In tigaie, puteti adauga si un strop de unt. Apasati usor cu spatula la inceput, ca sa nu se curbeze. In 2 – 3 minute ar trebui sa fie gata. Cand mai vedeti putin roz pe partea superioara, intoarceti cu atentie si lasati-le inca 10 secunde.
Asezati intr-o farfurie bucatile de sparanghel si cateva jumatati de rosii care si-au pastrat forma. Strecurati restul sosului, fara sa presati legumele ramase, va trebuie un sos subtire, delicat. Gustati sosul si asezonati sulimentar daca este nevoie! Sosul este piesa de rezistenta! Turnati sosul peste legume, puneti deasupra pestele, o felie de lamaie si decorati cu ceva frunzulite. Eu am folosit vlastari de sfecla rosie dar orice aveti la indemana e ok, doar sa obtineti ceva contrast.