Croissante cu unt
Nu trebuie sa ajungi in Franta ca sa mananci minunatele croissante cu unt. Sunt atat de bune, atat de cunoscute, incat toata lumea vrea sa le produca si sa le vanda. Le gasiti la multe patiserii, care le produc de la zero. Nu le confundati cu cele din supermarket, pline de emulsificatori si conservanti, care nu au vazut probabil niciodata untul.
Cafeluta, croissante, suc de portocale, prosecco; ce alt inceput fericit de brunch poate sa existe?
Problemute cu reteta
Reteta in sine nu este foarte complicata dar dureaza vreo 12 ore tot procesul. Daca vreti sa le aveti calde, de dimineata, trebuie sa munciti toata noaptea, ceea ce reprezinta un disconfort, chiar si pentru pasionati. Partea buna insa este ca si de pe o zi pe alta se pastreaza foarte bine; incalzite cateva minute la 200 grade cu ventilatie, sunt la fel de crocante la exterior si moi la interior ca la prima coacere.
Ingrediente croissante cu unt (appx. 14 bucati)
- 500g faina
- 90g lapte
- 12g sare
- 60g zahar
- 90g lapte slab
- 140g apa rece
- 10g drojdie uscata
- 100g unt la temperatura camerei
- 250 g unt
Reteta croissante cu unt
Sunt cateva treburi in arta culinara pe care nu face sens sa incerci sa le reinventezi. Croissantele sunt una dintre ele. Am cautat asadar una bine si cinstit explicata, am reprodus-o, am vazut ca functioneaza asa ca v-o las si voua aici.
Aveti AICI filmuletul, este in franceza, dar va intereseaza mai mult tehnica, restul etapelor le aveti scrise mai jos.
Etapa 1:
Se amesteca bine toate ingredientele (mai putin cele 250 g de unt!), se framanta 10 minute si se face un dreptunghi de 25 x 18 cm; 4 – 8 ore la frigider (evetual peste noapte), in folie de plastic.
Etapa 2:
Cu 20 de minute inainte sa o scoateti aluatul de la frigider, bagati bucata de 250g de unt la congelator.
Untul se pune intre doua hartii de copt si se intinde cu facaletul, grosime cam 1 cm, cam 18 x 12 cm, se suprapune pe jumatate de blat si se acopera cu cealalata jumatete de blat. Cotorul pe partea dreapta. Se unesc intai capetele, apoi se lungeste coca intr-un singur sens, spre inainte. Se pune faina pe blat ca sa nu se lipeasca. Cand are cam 60 cm, se suprapune 1/3 cu 2/3. Apoi inca o data de la jumatate. Pentru verificare, trebuie sa aveti 4 grosimi de blat.
La frigider 1 ora, in folie.
Etapa 3:
Cotorul pe dreapta tot timpul. Se intinde blatul intr-un singur sens, spre inainte, pana la appx. 6 mm grosime, se suprapune in 3 straturi si la frigider 1 ora.
Etapa 4:
Se intinde blatul, in ambele directii, o grosime de appx 3, 4 mm, 28 cm / 66 cm. Se intinde usor in paralelogram si se taie triunghiuri cu baza de 8 cm. Ar trebui sa iasa 12 triunghiuri. Dar nu va bateti capul, mie mi-au iesit 16 si a fost totul ok. Depinde cat de mult intindeti blatul. Se baga triunghiurile iar la frigider 15 minute.
Etape finale, nu mai bagati la frigider 🙂
Incalziti cuptorul la 30, 40 de grade. Puneti niste apa fiarta intr-un vas intins si bagati in cuptor (dupa ce opriti focul).
Se bate un ou cu inca un galbenus. Se cresteaza putin baza triunghiurilor, se ruleaza croissantele.
Se pun pe tava, pe hartie de copt, cu varful in jos. Maxim 6 / 8 croissainte / tava, vor creste foarte mult. Se ung cu ou. Lasati 90 de minute in cuptor.
Scoateti din cuptor si lasati inca 30 de minute afara. Incingeti intre timp cuptorul la 210 grade, fara ventilatie. Ungeti din nou cu ou.
Bagati 12 – 15 minute la cuptor, pana devin aurii / maronii.
Enjoy, enjoy, enjoy!